Одеса займає 5 місце у фінансуванні оборони від обласних центрів

Четвер, 14 березня 2024, 16:36
Складено рейтин міст - обласних центрів України, яки виділяють кошти зі своїх міських бюджетів на потреби оборони України. Одеса займає у ньому 5 місце.
Одеса займає 5 місце у фінансуванні оборони від обласних центрів

На основі відкритих даних Комітет виборців України склав рейтинг обласних центрів, які зі своїх міських бюджетів виділяють кошти на оборонні потреби.

Загалом на оборону України великі міста у 2023 році виділили 19,5 мільярдів гривень. 

Майже половину цієї загальної суми – 9 млрд грн, – дав Київ.

На другій позиції – Дніпро, який витратив на допомогу війську 1,6 мільярда гривень. Також до першої п'ятірки рейтингу увійшли Хмельницький (1,5 млрд. грн.), Житомир (1,3 млрд.) та Одеса (1,1 млрд. грн.).

Зауважимо, що кошти з міських бюджетів можуть спрямовуватися на оборонні потреби лише двома шляхами. Перший - це закупівля різноманітного спорядження, окрім, безпосередньо, зброї для підрозділів територіальної оборони, які створені у межах даної області. У даному випадку, наприклад, з міського бюджету Одеси кошти через муніципальні програми підтримки муніципальної безпеки та надалі через відповідне комунальне підприємоство спрямовуються на закупівлю автомобілів, тепловізорів, дронів та іншого спорядження, яке потім надаєтсья одній з двох створених у Одеській області бригад ТРО. У другому випадку кошти з міського бюджету через зворотню субвенцію спрямовуються до бюджету Міноборони з цілевим призначенням для закупівлі спорядження для потреб того чи іншого оперативного командування ЗСУ,

Наприклад, буквально напередодні Одеська міська рада передала чергову партію автомобілів - пікапів, позашляховиків та мікроавтобус до Національної Гвардії.

comments powered by HyperComments