Доставка знайдених Чехією боєприпасів повністю профінансована

Пятница, 8 марта 2024, 15:31
Після того, президент Чехії Петр Павел знайшов для України 800 тисяч артилерійських снарядів, інші європейські союзники України вже повністю профінансували логістику їх доставки.
Доставка знайдених Чехією боєприпасів повністю профінансована

Союзники України виділили майже все фінансування, необхідне для очолюваної Чехією ініціативи щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів, за словами урядовця, знайомого з домовленостями. За словами кількох людей, які говорили на умовах анонімності, ці снаряди можуть бути доставлені в Україну за лічені тижні. Точні терміни залежатимуть від контрактних зобов'язань і графіків поставок, і можуть зміститися, попередили співрозмовники Bloomberg.

Пропозиція передбачає, що Чеська Республіка виступить посередником, який зв'яже уряди країн, готових профінансувати закупівлю надлишкових боєприпасів, які потім будуть відправлені в Україну. Президент Чехії Петр Павел заявив на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця, що його країна знайшла 500 000 снарядів калібру 155 мм і 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом декількох тижнів, якщо будуть виділені гроші. Ці боєприпаси знаходяться у різних країнах, в тому числі у Південній Кореї та Південноафриканській республіці.

Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада і Франція підтримують чеський план купівлі боєприпасів з країн, що не входять до Європейського союзу, а Польща висловила зацікавленість, повідомило раніше агентство Bloomberg. Очікується, що пізніше цього тижня відбудеться окрема дискусія міністрів оборони і закордонних справ ЄС, на якій будуть обговорюватися деталі.

Ймовірніше за все, ті частини цієї партії боєприпасів, доставка яких була оплачена першою - вже відбувається.

За оцінками, Україні потрібно щонайменше 200 000 боєприпасів на місяць, щоб продовжувати боротьбу з російськими військами, які в середньому щодня використовують від трьох до п'яти разів більше снарядів, ніж українські війська.

comments powered by HyperComments