Чи є загроза російського наступу для Одеси? (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  П'ятниця, 1 березня 2024, 13:13
Останніми днями знову почалося обговорення можливої російської загрози для Одеси. Що ж відбувається та чи є така загроза насправді?
Чи є загроза російського наступу для Одеси? (ВІДЕО)

Для початку давайте не забувати, що вже понад два роки йде повномасштабна війна. І росія як держава-агресор постійно завдає повітряних ударів ракетами і дронами-камікадзе майже по всій території України, в тому числі і по Одесі. Тому загрозу для Одеси з повітря ніхто не скасовував. І тут допомоги можуть два способи. Перший - це посилення системи ППО, а другий - це удари по окупованому Криму з метою зменшення російського вогневого потенціалу. 

Але є і знову актуалізований фактор, так би мовити, паніки. 

З одного боку, є занепокоєння через чергові заяви російського диктатора путіна, який є самі знаєте хто, сказані напередодні - про загальну мету росії підкорити собі і Одесу, і Київ, і інші великі міста України. 

З іншого боку, є слова голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера про будівництво укріплень у Одеській області, який одночасно і дав інформацію про факт будівництва укріплень, і заявив, що загроза для Одеської області зберігається - з морського і кримського напрямків.

Але давайте подивимося, яка саме загроза може бути хоча б теоретично? 

Сухопутна армія російської педерації не здатна до глибоких наступальних операцій. Єдине, що вона може - це багатомісячні м'ясні штурми, внаслідок яких росіяни за півроку можуть просунутися на кілька кілометрів та заволодіти вщент зруйнованим невеликим містом. Наступати на південному напрямку на Одесу вони не можуть - перед ними водна перешкода - Дніпро, перед ними Херсон. І ЗСУ з високого правого берега Дніпра мають повний вогневий контроль над всією прифронтовою смугою шириною до 30-40 кілометрів на лівому березі Дніпра, тобто росіяни там навіть не зможуть зосередити сили для можливого наступу. А від Херсону до Одеси - майже 200 кілометрів, Миколаїв, Південний Буг, маса укріплень та головне - армія України.

З морського напрямку небезпека для Одеської області, суто теоретично, полягає у можливій висадці десанту. Але тут є нюанс. Україна має протикорабельні ракети "Нептун" і "Гарпун" - завдяки їм ще з літа 2022 року, тобто вже більше як півтора року, жоден російський корабель не наважуєтсья наблизитися до узбережжя Одеської області. А завдяки морським дронам і авіаційним ракетам сам російський флот вже опинився під загрозою і в морі, і у своїх базах у Севастополі та Новоросійську - і тому зазнав стратегічної поразки і значно скоротив активність ще з осені 2023 року. 

На початку повномасштабного вторгнення росіяни мали у Чорному морі 12 великих десантних кораблів, комплекс ППО для них забезпечував крейсер "Москва", Та зараз третина десантних кораблів з тих 12 - знищені, крейсер "Москва" теж лежить на дні та очолює підводне угруповання чорноморського флоту. І також важливо, що підготовлена саме до десантних операцій морська піхота росіян - вже давно знищена.

Загалом, будь-яка спроба росіян провести значну операцію своїм флотом у західній частині Чорного моря приречена навіть не на поразку, а на тотальний розгром. Самі росіяни це чудово розуміють - і не лізуть сюди.

Але виключати можливість висадки невеликих диверсійно-розвідувальних груп з маленьких швидкісних катерів виключати не треба - таке може статися будь-якого моменту. Але насправді навіть такого росіяни не намагалися зробити ще з весни 2022 року, коли у них було набагато більше можливостей. 

З іншого боку, у всіх областях України, які є прифронтовими чи сусідніми з ними - і Одеська область тут не виключення, будуються фортифікаційні споруди. Це робиться централізовано за певним планом - і тому так має бути. У тому сенсі, що краще збудувати навіть зайві укріплення та підготуватися, з умови тимчасового стратегічного переходу України до оборони, це цілком обгрунтований та доцільний захід. А ось боятися морського десанту чи іншого наступу росіян на Одесу, окрім повітряних ударів - не треба. Окупантам просто немає чим завдати такий удар чи висадити десант.

comments powered by HyperComments