Forbes: у США існує механізм продовження військової допомоги Україні

Четверг, 15 февраля 2024, 12:30
За інформацією видання Forbes, у США існує легальний механізм постачання Україні зброї у вигляді ліквідації та передачі надлишкового озброєння на суму до 500 мільйонів доларів на рік, при цьому повноваження президента США дозволяють йому визначати будь-яку вартість цієї зброї.
Forbes: у США існує механізм продовження військової допомоги Україні

Існує бюрократично складний, але цілком законний спосіб, яким адміністрація президента США Джо Байдена може надіслати в Україну мільйони артилерійських снарядів, пише американське видання Forbes. Зазначається, що Україна зазнає снарядного голоду та нерівності у вогневій могутності. Так українські війська випускають лише 2000 снарядів, порівняно з 10 000 у росіян.

За словами журналістів, незважаючи на те, що законопроект за допомогою повільно просувається у Конгресі США, Джо Байден має можливість допомогти Україні. Один із законів дає президенту США право продавати зі знижкою або навіть роздавати будь-яку доступну зброю, яку військові США вважають зайвою.

Закон передбачає передачу про «надлишкових оборонних товарів» загальною вартістю 500 мільйонів доларів на рік. Але документ не диктує яку вартість президент може призначити для конкретного виду озброєння. Теоретично він може оцінити товар у нуль доларів.

«Байден дуже рідко використовував свої повноваження щодо України. А там, де він його використав, останнім часом це було частиною складної «кільцевої торгівлі», коли уряд США віддає надмірну зброю третім країнам – Еквадору та Греції – а потім заохочує ці ж країни прямо чи опосередковано віддати Україні частину своїх надлишкових озброєнь», – йдеться у статті.

Автори пояснюють, що немає жодної юридичної причини, чому Байден не міг би усунути посередника та використати свої повноваження безпосередньо для підтримки України. І немає жодних практичних причин, через які ця допомога не може включати артилерійські боєприпаси.

Зазначається, що більшість артилерійських боєприпасів на складах армії та морської піхоти США явно не є надмірними. Але є важливий виняток. На зберіганні в США потенційно є чотири мільйони 155-міліметрових касетних боєприпасів подвійного призначення – M483A1 та M864 DPICM.

Журналісти додають, що всі ці снаряди є очевидними кандидатами на маркування як надмірні. Армія США багато років тому визначила, що вони ненадійні та небезпечні, оскільки мають 14-відсоткову ймовірність не спрацювати.

Відповідно до звіту 2004 року, в результаті 402 мільйони боєприпасів DPICM залишилися непотрібними, зокрема 4,6 мільйона 155-міліметрових снарядів.

Байден міг би визначити всі снаряди DPICM, які залишилися на складах, як надмірні, щоб передати їх Україні, не витрачаючи жодного долара на їхню заміну. Їх вистачить на роки інтенсивних бойових дій.

Єдине, що уряд США юридично не може оплачувати доставку. Але будь-яка зброя в Німеччині не підпадає під це правило. Тому США могли б доставити ці DPICM до Німеччини, а потім оголосити їх надмірними та передати Україні.

«Чому Байден досі не реалізував цього плану, незрозуміло. Цілком можливо – навіть ймовірно – що він вважає за краще почекати з новим фінансуванням у розмірі 60 мільярдів доларів, яке дає йому більше можливостей для закупівлі або навіть розробки з нуля широкого спектру озброєнь для України», – пише видання.

comments powered by HyperComments