Франція може передати Україні винищувачі Mirage

Вторник, 13 февраля 2024, 11:46
Запланований на 11 лютого, але відкладений візит до України президента Франції може бути присвячений темі надання французьких винищувачів.
Франція може передати Україні винищувачі Mirage

Єдиним питанням порядку денного майбутнього візиту президента Франції Еммануеля Макрона в Україну може бути передача Україні французьких винищувачів Mirage 2000D, повідомляє французьке видання Intelligence Online.

Видання із посиланням на власні джерела повідомляє, що українські чиновники домоглися, щоб це питання стало єдиним під час приїзду Макрона. Україна зацікавлена в отриманні Mirage 2000D. “Тонкий український маневр, щоб зафіксувати вибір Парижа”, – зазначили у статті.

Водночас як стало відомо 11 лютого, візит Макрона в Україну, в рамках якого він планував також відвідати Одесу, був відкладений з міркувань безпеки.

Винищувачі Mirage 2000D вважаються відносно сучасними - їх виробництво зупинили лише наприкінці  2007 року. Авіація Франції замінює літаки Mirage 2000 на нові багатоцільові винищувачі Dassault Rafale, прийняті на озброєння ВПС 27 червня 2006 року.

Літак Mirage 2000 у модифікації D є першим французьким винищувачем, призначеним для подолання системи ППО на малих висотах і завдавання ударів по наземних цілях в будь-яких погодних умовах і вночі з використанням як ядерної, так і звичайного високоточної керованої авіаційної зброї з лазерними системами наведення. До числа інших особливостей літака, що відрізняють його від попередньої модифікації N, належать наявність вдосконаленого бортового радіоелектронного обладнання, що включає системи управління польотом і прицільно-навігаційну, засоби РЕБ, а також можливість застосування перспективних УР класу повітря-земля «Апаш». Всього побудовано 86 машин. 

Станом на 2023 рік 65 літаків модифікації D були на озброєнні Франції, але планувалися до виведення з експлуатації у робочому стані лише через заміну на більш сучасний літак.

comments powered by HyperComments