Відбито повітряний удар росіян: збито 29 ракет і 15 шахедів

Середа, 7 лютого 2024, 11:28
У ніч на 7 лютого росіяни вперше з початку січня завдали потужний комбінований повітряний удар ракетами різних типів та дронами-камікадзе.
Відбито повітряний удар росіян: збито 29 ракет і 15 шахедів

На початку доби 7 лютого 2024 року противник здійснив кілька ударів по території України, використовуючи різні засоби повітряного нападу – ударні БпЛА, крилаті, балістичні та зенітні керовані ракети.

Повітряну тривогу в Одесі та області оголошували двічі, з 0:29 по 2:49 ночі через загрозу удару дронами типу "шахед", потім з 5:19 по 9:20 ранку через ракетну небезпеку. Втім, Одеська область опинилася поза цим ударом. Однак ракети вранці летіли складним курсом, змінюючі напрямок - і частина досягла аж Львівської області. Більшу частину ракет ворог спрямував по Києву. Під ударом опинилися, за словами президента України Зеленського, шість областей - від Миколаївської до Київської та від Харківської до Львівської у масштабах всієї країни.

Загалом, за даними Командування Повітряних сил ЗСУ, росіянами застосовано 64 засоби повітряного нападу:

  • 20 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (Чауда – Крим);
  • 29 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 з 10-ти літаків стратегічної авіації Ту-95МС (пуски – Енгельс, Каспійське море);
  • 4 крилаті ракети Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3 (район пусків Севастополь, Курськ);
  • 3 крилаті ракети морського базування «Калібр» з носіїв у Чорному морі (район пусків – Новоросійськ);
  • 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (пуски із мису Тарханкут – Крим, Воронезької обл. – рф.);
  • 5 зенітних керованих ракет С-300 (район пусків – Бєлгородська обл. –рф.).

В результаті бойової роботи вогневими засобами Повітряних Сил та Сил оборони знищено 44 повітряні цілі з 64 :

  • 26 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55; 
  • 3 крилаті ракети «Калібр»;
  • 15 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131».

Збито майже всі крилаті ракети та 75% запущених дронів. А балістичні ракет, на жаль, не збивалися. У відбитті повітряного нападу застосовувались зенітні ракетні війська та винищувальна авіація Повітряних Сил, підрозділи мобільних вогневих груп Сил оборони України, засоби радіоелектронної боротьби.

Від уламків збитих ракет і дронів є ушкодження у різних районах Києва, там 11 людей постраждали і двоє загинули. Пошкоджені житлові будинки, лінії електропередач, теплотраси У Львівській області від влучення ракети загорівся промисловий об'єкт у місті Дрогобич. Приліт ракети зафіксовано посеред вулиці у приватному житловому секторі Миколаєва, там є поранені, загалом пошкоджені до 20 житлових приватних будинків.

Зауважимо, що перед цією атакою росіяни тримали у морі один з своїх підводних човнів, кожний з яких може нести до 4 ракет "Калібр". Це була друга спроба участі чорноморського флоту у ракетних ударах аж з вересня минулого року - і цього разу, так само, як і на початку січня, було випущено три "Калібри", які були збиті. Також слід зазначити, що росіяни дуже обмежені у можливостях поповнення боєкомплекту ракет "Калібр" на своїх кораблях, що вони можуть робити лише у окупованому Севастополі - і завантажують всього по одній ракеті за раз, побоюючись українського ракетного удару при тривалій стоянці біля причалів кораблів-ракетоносців.

Крім того, слід зауважити, що всі без винятку авіабази росіян у європейській частині їх країни опинилися у радіусі дії українських безпілотників - і тому знищення російської стратегічної авіації на таких авіабазах - лише питання часу. А поки що відкрито сезон полювання на пілотів цих стратегічних бомбардувальників.

comments powered by HyperComments