8 січня росіяни завдали масштабний повітряний удар

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 8 января 2024, 12:22
Вночі та вранці 8 січня росіяни масово атакували Україну спочатку дронами-камікадзе, а потім ракетами. Аналізуємо основні події та ефективність ППО.
8 січня росіяни завдали масштабний повітряний удар

Спочатку росіяни атакували з південного напрямку дронами-камікадзе. Загалом дронова атака на півдні тривала близько 6 годин. В Одеській області повітряна тривога була всього трохи більше двох годин - з 22:17 до 0:25.

Запущені з тимчасово окупованого Криму та східного узбережжя Азовського моря БпЛА типу "Shahed-131/136" ворог спрямував у прибережну зону Миколаївської і Одеської областей.

Сили ППО знищили всі 8 дронів-камікадзе - 7 над Одеською і 1 над Миколаївською областю.

Вже вранці, після 6-ї години, росіяни завдали ракетний удар, застосувавши авіацію: 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95, кілька бомбардувальників Ту-22, 4 винищувачі МіГ-31К та літаки тактичної авіації. Всього вони запустили 51 ракету. 

- 24 крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків – Енгельс – рф.);

- 8 крилатих ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Бєлгородської обл. – рф.;

- 4 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» з чотирьох літаків МіГ-31К (район пуску – Рязань, Тамбов);

- 6 балістичних ракет «Іскандер-М» із районів Джанкой, Чауда – Крим;

- 7 зенітних керованих ракет С-300/С-400 з Бєлгородської обл.;

 2 керовані авіаційні ракети Х-31П з літаків тактичної авіації (район пусків – Бєлгородська область).

Атаковано об’єкти критичної, цивільної інфраструктури, промислові та військові об’єкти. Цього разу ворог атакував різні регіони України. Зокрема ракети, що летять по балістичній траєкторії, спрямував по Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Крилаті ракети летіли складною траєкторією трьома хвилями. Частина ракет долетіла аж до західних областей, але, наприклад, "розвернулася" назад з Тернопільської та Львівської областей - до Хмельницької.

У підсумку ППО знищено:

- 8 ударних БпЛА “Shahed-136/131”;

- 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, в тому числі 10 на заході України, 6 на сході.

Таким чином, були знищені всі дрони-камікадзе та 18 з 51 ракети - 26 повітряних цілей з 59. Зауважимо, що при цьому були збиті більшість крилатих ракет типу Х-101 та жодної з надзвукових ракет та балістичних ракет. У сегменті дронів ППО відпрацювала вночі на 100%. У сегменті ракет - було збито всього 35%. Ефективність ППО загалом сьогодні склала 44%. Найбільше уражень є від тих ракет, які летять за балістичною траєкторією та від наздвукових крилатих ракет - їх, окрім Києва, не можуть збивати у інших регіонах.

Якщо ж рахувати знищення "шахедів" за січень - то за 8 днів було запущено 114 дронів, з яких було збито 98. Тобто, за січень "шахеди" збивали з ефективністю у 85%.

Тепер про наслідки ударів. Є загиблі та поранені. 

У Одеській області була пожежа від падіння уламків збитого "шахеда". Кривий Ріг - пошкоджені великий торгівельний центр та понад 20 приватних будинків, вибито сотні вікон у лікарнях. Новомосковськ - там перевернуло маршрутку. Пошкоджені 3 адмінбудівлі, 2 заправки, житлова 5-поверхівка. У Запоріжжі є влучення ракет у житлові райони - але на відкриту територію поряд з житловими будинками.

comments powered by HyperComments