Збито два літаки і 28 дронів: як відбили різдвіяний повітряний удар

Понеділок, 25 грудня 2023, 10:10
У різдвяну ніч з 24 на 25 грудня росіяни вирішили здійснити потужний комбінований повітряний удар з застосуванням дронів-камікадзе та авіаційних керованих ракет, спрямувавши більшість своїх сил на Одесу. Це закінчилося для них повним фіаско.
Збито два літаки і 28 дронів: як відбили різдвіяний повітряний удар

У ніч на 25 грудня 2023 року противник атакував 31 ударним БпЛА типу «Shahed» із районів Чауда, Балаклава – Крим та двома авіаційними ракетами.

В результаті протиповітряного бою силами та засобами Повітряних Сил та Сил оборони України знищено 28 ударних БпЛА  «Shahed-136/131» у межах Одеської, Херсонської, Миколаївської, Донецької, Кіровоградської та Хмельницької областей.

Під час повітряного нападу ворог також застосував керовану авіаційну ракету Х-59 на Запорізькому напрямку та протирадіолокаційну ракету Х-31П із акваторії Чорного моря.
Обидві – знищено.

Зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил також знищено два ворожі літаки: один Су-34 – на Донеччині на Маріупольському напрямку (про який повідомляли увечері) та один Су-30СМ – над акваторією Чорного моря.

В Одесі події розвивалися наступним чином.

Спочатку о 21:25 було чутно потужні вибухи і відразу після цього - була оголошена повітряна тривога всього на кілька хвилин. Як раз в цей час було збито надзвукову ракету Х31 та літак, з якого її запустили - Су-30. 

Потім вже о 21:39 оголосили ще одну повітряну тривогу, яка тривала майже до півночі, після чого вночі була ще одна тривога. Більше шести з половиною годин тривала атака дронів.

З вказаних 28 дронів 17 збили над Одеською областю і Одесою, 3 над Херсонсько. по одному над Миколаївською і Кіровоградською областями.

Ворожі дрони, випущені з тимчасово окупованого Криму заходили на удар з різних напрямків, намагаючись виснажити нашу протиповітряну оборону та уразити якомога більше об’єктів. В пріоритеті ворога залишається припортова інфраструктура та інші важливі для існування регіону об’єкти.

Уламками збитого БпЛА спричинено пошкодження технічних приміщень у припортовій інфраструктурі Одеси, а в Роздільнянському районі також уламками під час збиття пошкоджено недіючу адмінбудівлю та складське приміщення законсервованого об’єкту, пожежу оперативно ліквідовано. Люди не постраждали.

В Бериславському районі Херсонщини не вдалось уникнути влучання. В складських приміщеннях спалахнула пожежа, яку вогнеборці вже ліквідували.

Таким чином, за 25 днів грудня по Україні було випущено 486 дронів типу "шахед", з яких ППО збила 433. Ефективність ППО тут склала 89%. Також було суттєво посилено систему ППО у протиракетному та протиавіаційному сегментах - на півдні України явно працює щось подібне до комплексу Patriot чи SAMP/T. Ймовірніше за все, саме вони змогли збити 4 літаки за два дні над Херсонською областю і у напрямку Одеси, а також надзвукові крилаті ракети Х31, які раніше наша ППО не збивала. Тому зараз вже кілька днів як припинилися бомбардування коригованими авіабомбами Херсонської області і слід чекати припинення ударів авіаційними ракетами по Одесі та іншим регіонам півдня України.

comments powered by HyperComments