Україна отримала всі заплановані американські ЗРК Vampire

Пятница, 8 декабря 2023, 10:44
Україна отримала всі обіцяні ЗРК Vampire, які США мали поставити нам до кінця року. Перші чотири ЗРК приїхали в Україну влітку.
Україна отримала всі заплановані американські ЗРК Vampire

«Перші повідомлення вказують на те, що система озброєння безпосередньо впливає на поточні українські військові дії», – зазначив капітан Алекса Дутко, керівник Управління інтеграції місій та спеціальних програм PMA-242 Командування військово-морських авіаційних систем США.

Наразі ЗРК отримує модифікацію. Мова йде про неконтактний підривач, що дозволить уражати дрони та інші повітряні цілі без прямого влучання у ціль.

ЗРК Vampire використовується для відслідковування повітряних цілей з тепловізором та оптичним каналом WESCAM MX-10 RSTA. ЗРК підсвічує лазером ціль 70-мм некерованій ракеті Hydra. Ракета вражає ціль на відстані від 4-5 км до 11 км. Сам комплекс є модульною конструкцією, яку за кілька годин можна змонтувати на будь-яке автомобільне шассі, наприклад на позашляховик Humwee або на пікапи.

Коштує партія таких ракет дорого. За 768 ракет APKWS Великобританія заплатила 31,2 млн доларів. Виходить, що за один APKWS потрібно віддати 40,6 тисячі доларів.

comments powered by HyperComments