Євросоюз продовжує постачання боєприпасів для української артилерії

Четверг, 30 ноября 2023, 14:34
Після російського вторгнення в Україну Європа постала перед необхідністю адаптувати оборонну промисловість до умов війни, і ЄС вже поставив або поставить невдовзі 480 тисяч снарядів для України та доведе здатність виробництва боєприпасів до рівня 1 мільйон снарядів на рік.
Євросоюз продовжує постачання боєприпасів для української артилерії

Про постачання Україні боєприпасів сьогодні у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після початку російської агресії…. Ми вперше мобілізували оборонну промисловість Європи, щоб вона відповідала умовам війни. Європейський оборонний фонд був доповнений EDIRPA (Посилення європейської оборонної промисловості за рахунок спільного замовлення – ред.), що надалі дозволило прийняти ASAP (Акт сприяння виробництву боєприпасів – ред.). 480 тисяч артилерійських снарядів були поставлені, або в процесі поставок (в Україну – ред.). Наступного року ми будемо здатні виробляти 1 мільйон снарядів на рік. Це було неможливо уявити собі усього рік тому. І це вже означає масивний крок вперед у нашій оборонній співпраці», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила: як демонструє російська війна проти України, оборонна промисловість Європи має виробляти більше, щоб відповідати на потреби України, але також для того, щоб забезпечити власну систему стримування й оборони. «Війна в Україні забирає більше зброї, ніж будь-яка інша війна у новітній історії. Росія вистрілює 10 мільйонів снарядів на рік. Україна використовує 10 000 дронів на місяць. Це означає, що європейська оборонна промисловість має також мобілізуватися. Реальність є такою, що в нас немає достатньої кількості наявної зброї й боєприпасів, немає їх великих складів, існує нестача запасних частин. Тому що у мирний час ми думали, що вони нам не потрібні. Це має бути зміненим», - наголосила президентка Єврокомісії.

Вона нагадала, що влітку поточного року лідери НАТО представили новий План дій з оборонного виробництва, і у цьому вимірі Європейський Союз має точно сфокусуватися на нарощуванні виробничих спроможностей власної оборонної індустрії. «Жодні «вузькі місця» на виробництві не мають упередити нас від того, щоб забезпечити європейську безпеку. Немає нестачі в європейських інструментах, які є у нашому розпорядженні. Є проєкти спільного інтересу для виробництва дронів далекого радіусу дії, систем для виявлення та нейтралізації морських мін, які можуть бути дуже важливими, наприклад, у Чорному морі. Але інструменти нашого співробітництва все ще відстають», - зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що після російського вторгнення в Україну ЄС вже зробив безпрецедентні кроки. Вперше за всі часи він надає військову допомогу країні, яка знаходиться у війні, просто тут, у Європі. «Ми надали (Україні – ред.) скоординовану на рівні ЄС допомогу в обсязі 5,6 мільярда євро, щоб поставляти танки, гелікоптери, системи протиповітряного захисту, ракети та боєприпаси. Ми організовували тренувальні місії й до того, але зараз ми вперше тренуємо війська, які залучені до війни між державами в Європі, і ми здійснюємо таке тренування за допомогою Місії, яка керується зі штабу у Брюсселі», - додала президентка Європейської Комісії.

comments powered by HyperComments