Які саме ракети ATACMS може отримати Україна

Вівторок, 26 вересня 2023, 12:35
Перемовини про передачу Україні американських далекобійних ракет ATACMS вийшли на фінальну пряму. Яку саме модифікацію цих ракет отримає Україна від США?
Які саме ракети ATACMS може отримати Україна

Україна найближчими днями отримає зелене світло на отримання вироблених у США ракет із касетними боєприпасами великої дальності. Ракети ATACMS з'являться на фронті наступного тижня за інформацією видання Newsweek.

"Цього тижня, ймовірно, буде схвалено рішення щодо касетних ракет HIMARS", - заявив Ден Райс, який зараз є президентом Американського університету в Києві, посилаючись на розмови з "американськими особами, що приймають рішення, та американцями, які мають реалізувати їх доставку в Україну".

Ден Райс, колишній офіцер армії США і випускник Вест-Пойнта, раніше працював спеціальним радником українського головнокомандувача генерала Валерія Залужного, консультуючи з американської зброї, яка могла б допомогти переламати ситуацію проти повномасштабного вторгнення Росії, що почалося.

"Отримання схвалення HIMARS DPICM на цьому тижні змінить правила гри, - сказав Райс. - І без необхідності навчання та змін, вони, швидше за все, з'являться на полі бою наступного тижня, що матиме величезне значення. Коли ці ракети запускаються, вони долають звуковий бар'єр. Для мене це звук свободи.

Райс уже кілька місяців працює з американськими законодавцями та представниками Пентагону, наполягаючи на модернізації боєприпасів, які, допоможу виграти війну, надавши українським силам спустошувати російські командні пункти, логістичні центри та маршрути постачання на окупованих територіях півдня України.

Київ уже давно наполягає на ракетах ATACMS, версії яких можуть доставляти тверду фугасну боєголовку на 300 кілометрів. Версії ракет із касетними боєприпасами мають меншу дальність дії та розкидають сотні бомб над цільовою областю.

Раніше Білий дім послідовно відмовлявся постачати будь-яку версію ATACMS через побоювання з приводу внутрішніх запасів і побоювань, що її використання Україною може спровокувати ескалацію заходів у відповідь з боку Москви.

Президент Джо Байден, схоже, готовий дати зелене світло передачі ATACMS після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським на Генеральній асамблеї ООН минулого тижня в Нью-Йорку. Яка версія зброї та скільки ракет буде поставлено, залишається неясним, як і терміни постачання.

ЗСУ не битимуть ракетами ATACMS по території Росії, про це домовилися з партнерами, - заявив речник РНБОУ Олексій Данілов

"Ми не використовуватимемо ракети ATACMS на території Росії, у нас є угоди з цього питання з нашими партнерами", — Олексій Данілов в інтерв'ю іспанському виданню ABC.

ATACMS застосовуватимуться виключно для захисту території України, додав Данілов.

comments powered by HyperComments