НАТО вважає падіння російського дрону в Румунії "ненавмисною" атакою Північноатлантичного альянсу

Четверг, 7 сентября 2023, 13:10
Керівництво блоку НАТО вважає падіння російського дрону на румунській території "ненавмисною" атакою та ризикованим інцидентом.
НАТО вважає падіння російського дрону в Румунії "ненавмисною" атакою Північноатлантичного альянсу

Генсек НАТО Йєнс Столтенберг прокоментував падіння уламків російського безпілотника на територію Румунії, яка є членом альянсу. За його словами, це не можна назвати навмисною атакою росії на Румунію.

На початку тижня Україна заявила, що безпілотники здетонували в Румунії під час нічного російського повітряного удару по українському порту Ізмаїл через річку Дунай.

Атаки на українські порти почастішали з липня, коли росія відмовилася від зернової угоди, яка дозволяла безперешкодний експорт українського зерна морем. Лише за останні 5 днів було 4 таких удари.

Румунські офіційні особи спочатку заперечували звинувачення України, та через декілька днів змінили позицію, коли міністр оборони Анхель Тілвар заявив, що частини того, що могло бути російським безпілотником, впали на румунську землю.

“У нас немає жодної інформації, яка б вказувала на навмисну атаку з боку росії, і ми очікуємо результатів поточного розслідування”, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг законодавцям ЄС.

Він наголосив на ризиках російських авіаударів у такій близькості від території альянсу. “Це демонструє ризики інцидентів і аварій. Незалежно від цього результату (розслідування), те, що ми бачили, звичайно, — це багато боїв, а також повітряні атаки поблизу кордонів НАТО”, – сказав він.

Загалом росіяни запустили у ніч на 7 вересня аж 33 дрони-камікадзе - з південного берегу Азовського моря, з мису Чауда в Криму та з Курської області. Більшість цих дронів з південного напрямку була спрямована у бік Ізмаїльського району Одеської області - знову по придунайській портовій інфраструктурі. З цих 33 безпілотників система ППО змогла знищити 25. З них 24 збили над Одеської областю. Але, на жаль, на півдні Одеської області є влучення від тих дронів, які збити не вдалося.

comments powered by HyperComments