Україна може переозброїти всю свою авіацію на F-16

Четверг, 31 августа 2023, 12:35
Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат назвав кількість винищувачів F-16, яку зараз потребує наша країна - у діапазоні від мінімальної до достатньої. Також він висловився і щодо того, що після надання цих літаків на F-16 чи інші типи західних літаків може бути переоснащена взагалі вся українська військова авіація.
Україна може переозброїти всю свою авіацію на F-16

Україна зможе ефективно боротися з атаками російських ракет та безпілотників із тією кількістю винищувачів F-16, які пообіцяли передати Данія, Нідерланди, Норвегія та інші країни, хоча загалом їх потрібно більше. Про це розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв'ю "Суспільному", опублікованому 30 серпня.

"Усе умовно. Є в нас потреба в таких літаках, як там казали, 128 цифра умовна. Це повністю переоснащення Повітряних сил, усю стару радянську техніку виводимо зі складу і замінюємо на один багатоцільовий літак, можливо, два [види]. F-16 – багатоцільовий, він виконує функції: завдання ударів по повітряних, наземних і надводних цілях. Плюс він може бути частиною ППО, знищувати дрони, ракети максимально ефективно", – пояснив він.

За словами Ігната, Україні потрібно замінити весь парк радянських літаків, але цього не відбудеться навіть за один рік, оскільки радянські літаки все ще можуть виконувати певні завдання.

"Нехай 60 літаків. Ми їх поставимо по два на різних аеродромах у різних куточках країни. Припустімо, йде масований ракетний чи дроновий удар. Зараз наш винищувач не може по колу літати за дронами, він для цього не створений, у нього немає такого радара. Так, збивають, але хотілося б усі. А якщо [F-16] будуть розосереджені по різних аеродромах, то оперативно вилетіли, знищили, сіли. Чи вистачить тих 60? Для таких завдань, я думаю, достатньо було б", – сказав він.

Одночасно колишній посол США в Україні Джон Гербст вважає у своєму інтерв’ю каналу C-SPAN, що надання Україні винищувачів F-16 може призвести до того, що Україна поверне "значні частини своєї території", а також може "змусити Москву відмовитися від своєї цілі підкорити Україну".

Раніше Нідерланди заявили про плани надати Україні більшість з 42 наявних літаків F-16, окрім кількох, потрібних для навчання українських пілотів, Данія планує надати 19 винищувачів, неназвану кількість з 55 наявних F-16 також передасть Норвегія. Також про плани навчати пілотів та надати літаки вже на другому етапі казали і в США.

comments powered by HyperComments