США пришвидшують передачу винищувачів F-16

Пятница, 25 августа 2023, 17:37
Питання можливого прискорення темпів передачі Україні винищувачів F-16 стало однією з ключових тем телефонних перемовин президентів України і США
США пришвидшують передачу винищувачів F-16

Президент США Джо Байден і президент Українеи Володимир Зеленський провели в ніч 25 серпня, телефонні перемовини. За повідомленням пресслужба Білого дому, Байден привітав Зеленського з Днем незалежності України, який проходить рівно через півтора року після початку повномасштабного російського втогнення.

"Президент Байден підтвердив зобов'язання США підтримувати оборону України від російської агресії стільки, скільки буде потрібно, і притягати росію до відповідальності за її дії", - наголосили в Вашингтоні.

Головною ж темою розмови стали винищувачі F-16. "Президент Байден і президент Зеленський обговорили початок підготовки українських пілотів-винищувачів і запевнення у прискоренні надання дозволу іншим країнам на передачу Україні своїх винищувачів F-16 після завершення вишколу з метою посилення обороноздатності України", - вказали в Вашингтоні.

Сам Зеленський потім не коментував перемовини з президентом США щодо літаків, замість цього він акцентував лідерство США у глобальній підтримці України. "США взяли на себе провідну роль у консолідації глобальної підтримки України. Це вирішальне лідерство уможливило нашу боротьбу й спрямувало дугу історії в бік добра", - зазначив український президент.

Напередодні в Пентагоні повідомили, що у жовтні Сполучені Штати розпочнуть навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16. На початку цього тижня в Повітряних силах ЗСУ повідомили, що перша група з 70 українських пілотів та фахівців, що обслуговуватимуть F-16, вже розпочала навчання в Данії. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, мінімальний час на їхню підготовку - шість місяців. До підготовки льотчиків ЗСУ на винищувачах також згодилисm долучитися Нідерланди, Польща, Румунія, Греція і Португалія, але коли розпочнеться підготовка авіаторів у цих країнах, наразі не відомо. 

Нідерланди, Данія та Норвегія вже повідомили що передадуть Україні F-16 після курсу тренування пілотів. Загалом мова йде про не менш як 70 літаків для України. Нідерланди нададуть більшість з 42 наявних літаків, залишивши собі поки що 5-6 F-16 для продовження підготовки. Данія надать 19 літаків. Норвегія надасть більшу частину з наявних у неї 55 винищувачів в залежності від їх технічного стану.

comments powered by HyperComments