Україна вже застосовує далекобійні французькі ракети SCALP

Понедельник, 7 августа 2023, 12:24
Анонсована раніше передача Україні далекобійних французьких авіаційних ракет Scalp вже відбулася - і ці ракети вже застосовуються проти росіян на окупованих територіях.
Україна вже застосовує далекобійні французькі ракети SCALP

Офіційний канал президента України Володимира Зеленського 6 серпня опублікував привітання з Днем Повітряних сил України, нагадавши про заслуги військовослужбовців української авіації, подякувавши їм за кожну збиту ракету та дрон ворога. На кадрах прикріпленого відео видно бомбардувальник Су-24 ЗСУ із підвішеною під крилом французькою крилатою ракетою SCALP-EG. Це співпало у часі з успішним ударом ЗСУ далекобійними ракетами по автомобільним мостам в Крим - Чонгарському та на Арабатську стрілку.

Кадри відео із каналу Зеленського стали першим однозначним підтвердженням, що Франція справді поставила Україні свої далекобійні ракети. Про намір відправити Києву ракетну зброю французький президент Еммануель Макрон говорив 11 липня 2023 року під час саміту НАТО у Вільнюсі. Відома французька газета «Фігаро» писала тоді, посилаючись на свої джерела, що ракети SCALP були відправлені в Україну одночасно із заявою Макрона. Агентство Reuters писало, що відправлено 50 ракет.

Назва SCALP-EG — абревіатура від "Systeme de Croisiere conventionnel Autonome a Longue portee Precis — Emploi General purpose", «багатоцільова високоточна крилата ракета великої дальності з автономним наведенням». Технічно ракета є повним аналогом британських крилатих ракет Storm Shadow, які вже поставляються Києву. Тому їх застосування із переобладнаних бомбардувальників Су-24 не створює жодних ускладнень для українських військових.

comments powered by HyperComments