ЗСУ блокують Крим ударами по мостам

Понедельник, 7 августа 2023, 09:33
Напередодні стало відомо про удари ЗСУ по відразу двом мостам, що ведуть до окупованого Криму. Це - один з елементів розпочатої блокади російських окупантів у Криму з метою змусити їх відступити звідти.
ЗСУ блокують Крим ударами по мостам

6 серпня ЗСУ влучили високоточними далекобійними ракетами відразу у два автомобільні мости, які ведуть до окупованого Криму. Це міст від Генічеську на Арабатську стрілку та автомобільний Чонгарський міст, який вже раніше був одного разу уражений. 

Цей удар офіційно підтвердило командування ЗСУ на рівні управління Стратегічних комунікацій. 

Пошкодження цих мостів відносно невеликі на даний момент. Але початок системних ударів по таким мостам означає, що вони будуть продовжуватися і росіяни не встигнуть ремонтувати ці мости. 

Також нагадаємо, що 31 липня було уражено залізничний Чонгарський міст.

Таким чином, в рамках "сухопутного коридору" до окупованого Криму у росіян залишається ще дорога через Перекопський перешийок, яка проходить частково по бездоріжжю, приблизно на 150-200 км довше і на деяких ділянках перебуває під вогневим контролем навіть наявних установок HIMARS та подібних. 

У росіян ще є Керченський міст, але він пошкоджений після удару морськими дронами 16 липня у автомобільній частині, а залізнична частина повністю не відремонтована ще після ударів осені 2022 року. Крім того, рух транспорту Керченським мостом щодоби на кілька годин переривається під час повітряних тривог - росіяни бояться нових ударів.

Є ще поромна переправа через Керченську протоку та морський шлях забезпечення. Росіяни навіть задіяли у якості поромів для перевезення цивільного автотранспорту військові десантні кораблі. Але один з задіяних у цьому десантних кораблів, "Оленегорський Горняк", стоїть пошкоджений у Новоросійську після удару українським морським дроном 4 серпня і не буде відремонтований аж до кінця війни.

Таким чином, ми бачимо системну блокаду Криму та вогневий контроль на всіма шляхами до окупованого півострова. Це нагадує ситуацію, яка склалася восени 2022 року у окупованому Херсоні - коли після системних ударів по Антонівському мосту та іншим переправам через Дніпро окупанти опинилися там у оперативному вогневому оточенні і врешті-решт були змушені відступити. Так само вони будуть змушені відступити і з Криму, хоча цей процес буде досить тривалим і важким.

comments powered by HyperComments