Німеччина обіцяє постачання 300 тисяч снарядів для зенітних танків Gepard

Понедельник, 24 июля 2023, 13:33
Німецький концерн з виробництва озброєння Rheinmetall відновлює виготовлення 35-мм зенітних снарядів та обіцяє надати їх Україні у кількості 300 тисяч штук.
Німеччина обіцяє постачання 300 тисяч снарядів для зенітних танків Gepard

Україні терміново потрібні 35-міліметрові боєприпаси для зенітних танків Gepard, які постачає Німеччина. Збройовий концерн Rheinmetall має поставити 300 тис. снарядів. У 2023 році їх буде поставлено 40 тис. Про це пише Bild.

Перші снаряди незабаром мають потрапити до передових частин. Щоб усунути гостру нестачу боєприпасів, Rheinmetall створив нову виробничу лінію на своєму заводі в Унтерлюсі в Нижній Саксонії протягом кількох місяців. Зазвичай на це потрібні роки.

«Цей продукт рятує життя. Кожен постріл безпілотника має значення для киян та жителів інших міст, які щодня бояться нових атак», — говорить глава Rheinmetall Амін Паппергер.

Зенітні танки виявилися ефективною зброєю захисту від іранських безпілотників-камікадзе Shahed-136, за допомогою яких росія атакує українські міста. Вони майже постійно використовуються, тому й потреба в боєприпасах є відповідно високою: під час ведення вогню дві гармати машини «Ерлікон» видають чергу у 20 снарядів. Оскільки боєприпасів бракує, українські війська зазвичай дають чергу з п’яти снарядів.

У Бундесвері запаси боєприпасів були на нульовому рівні після того, як армійська протиповітряна оборона була остаточно розпущена у 2012 році, а системи Gepard уже було виведено з експлуатації. Інші країни, як-от Швейцарія чи Бразилія, відмовилися надавати наявні боєприпаси з політичних міркувань.

З виробництвом нових «старих» боєприпасів було багато проблем: «Гепард» стоїть на озброєнні ще з 1980-х років — управління вогнем зенітного танка вже ніхто докладно не знав. Крім того, документів майже немає. Відтворити старі боєприпаси не вийшло, оскільки були відсутні верстати, на яких вони вироблялися. Потім інженери «переробили» наявні 35-міліметрові боєприпаси для бронетранспортера Cheetah. Після багатьох тестів комп’ютер керування вогнем «Гепарда» надійно розпізнав нові боєприпаси.

comments powered by HyperComments