У США зафіксували потужний вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням

Воскресенье, 11 июня 2023, 17:29
Момент підриву росіянами Каховської ГЕС вранці 6 червня був зафіксований датчиками американських розвідувальних супутників.
У США зафіксували потужний вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням

Старший посадовець адміністрації президента США повідомив виданню The New York Times, що американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС незадовго до її руйнування. За його словами, супутники, оснащені інфрачервоними датчиками, виявили тепловий слід, характерний для потужного вибуху, безпосередньо перед тим, як гребля ГЕС зруйнувалася.

Співрозмовник на умовах анонімності розповів, що аналітики американської розвідки схиляються до того, що за руйнуванням стоїть Росія. Водночас він додав, що американські спецслужби все ще не мають переконливих доказів того, хто саме несе відповідальність.

Експерти з техніки та боєприпасів вважають, що навмисний вибух у Каховській дамбі, яка контролюється Росією, швидше за все, спричинив її обвал у вівторок. Вони додали, що структурний збій або атака ззовні дамби є ймовірними, але менш правдоподібними поясненнями.

Представник адміністрації не виключив, що попередні пошкодження дамби або підвищення тиску води могли сприяти руйнуванню, але американські посадовці вважають, що вибух — навмисний або випадковий — був найбільш вірогідною причиною катастрофи.

Раніше видання The New York Times, проконсультувавшись з експертами, інженерно-технічними фахівцями та спеціалістами з боєприпасів, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС був вибух зсередини.

У відео загальний огляд ситуації на 10 червня.

comments powered by HyperComments