Україна планує отримати шведські винищувачі

Пятница, 26 мая 2023, 12:25
Українські військові потренуються літати на шведських JAS39 Gripen, але про їхнє надання поки що не йдеться, Однак навчальна програма для українських пілотів на цих літаках може розглядатись як перший крок на шляху отримання Україною цих винищувачів.
Україна планує отримати шведські винищувачі

Міністр оборони Королівства Швеція Пол Йонсон під час брифінгу у Києві повідомив, що Швеція працює над запитом України щодо оцінки спроможностей винищувачів Gripen.

— Важливо сказати, що цей процес вже запущений і тестування відбувається у різних форматах. Воно стосується усіх систем, які встановлені на винищувачі. Це може здійснюватись шляхом використання імітаційного обладнання, і я вважаю, що такий алгоритм у майбутньому може бути застосований до винищувачів F-16 для їх тестування. Незважаючи на те, що росія, яка теж є нашим сусідом, ослабла у своїй наземній складовій, її повітряна складова не особливо постраждала. Для нас досить проблематичним буде передача наших власних винищувачів Gripen, але ми не виключаємо розгляду цього питання у майбутньому, — підкреслив Пол Йонсон.

Він акцентував на важливості ініціативи Польщі та Словаччини щодо передачі Україні літаків МіГ-29 та висловив сподівання на створення у підтримку нашої держави «коаліції F-16».

— Швеція нині співголовує у Європейському Союзі й підтримка України є одним із наших ключових пріоритетів. Нещодавно я повернувся із зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС, яка відбулася у Брюсселі, і радий вам повідомити: ми рухаємося в напрямку даних нами зобов’язань щодо придбання 1 млн артилерійських боєприпасів для забезпечення потреб України. Ми продовжимо підтримувати Україну будь-якими можливими шляхами. Зауважу, що ця підтримка надається і у просуванні статусу кандидата для України на шляху до  євроатлантичних інституцій, — наголосив міністр оборони Королівства Швеція.

comments powered by HyperComments