Норвегія посилює українську артилерію

Четверг, 18 мая 2023, 17:04
Норвегія надає Україні великий пакет військової допомоги в умовах співробітництва з Великобританією. В нього входять, зокрема, гусенічні аналоги установок HIMARS.
Норвегія посилює українську артилерію

Норвегія передасть Україні вісім РСЗВ великої дальності та три радари Arthur в рамках нового пакету військової допомоги від двох країн. Про це повідомив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам під час зустрічі із міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом у Нортвуді.

«Сьогодні ми підтверджуємо поставку далекобійної артилерії та радарів. Норвегія надає три радари для виявлення артилерії Arthur і до восьми реактивних систем залпового вогню великої дальності типу РСЗВ», – сказав Грам.

Він додав, що постачання цієї зброї Україні здійснюється у тісній співпраці із Великою Британією. За його словами, це демонструє рішучість британського та норвезького урядів у підтримці українського народу.

Міністр також повідомив, що з літа Норвегія подвоїть кількість своїх інструкторів, які беруть участь в операції «Інтерфлекс» з навчання українських військових. Під час зустрічі міністри двох країн домовилися продовжувати та посилювати підтримку України.

Станом на 2021 рік Норвегія мала 9 установок РСЗВ М270, законсервованих з 2006 р. 3 з них за допомоги Великобританії вже були надані Україні влітку 2022 р. Таким чином, Норвегія може надати 6 наявних установок та ще десь відшукати дві. Ці установки ідентичні установкам HIMARS, але можуть випускати не 6, а 12 звичайних ракет (2 пакети, а не один) та мають гусенічне шассі.

comments powered by HyperComments