Постачання Україні винищувачів F-16 залежить від США - і США не проти

Четверг, 18 мая 2023, 13:45
Новий крок у питанні передачі Україні винищувачів F-16 американської розробки. Ті європейські країни, які починають навчання на них українських пілотів та готові надати самі літаки, заявляють про вирішальну позицію США з цього приводу. У США тим часом вимальовується позиція схвалення передачі Україні наявних у європейських країнах F-16.
Постачання Україні винищувачів F-16 залежить від США - і США не проти

Європейські союзники США дали зрозуміти, що саме від рішень Вашингтона залежатиме можливість надання Україні літаків-винищувачів F-16, про потребу яких наполегливо заявляє Київ.

Українські представники вже тривалий час доводять, що для досягнення переваги у небі над російськими загарбниками і зокрема для посилення протиракетної оборони, українська авіація повинна перейти з застарілих радянських літаків на новіші західні.

Американські F-16 називають одним з найвідповідніших варіантів для України з огляду на можливість їх багатоцільового використання, а також на те, що низка західних країн готуються позбуватися таких літаків, переходячи на нові покоління винищувачів.

Великобританія найактивніше підтримує ідею постачання Україні західної авіації і уряд в Лондоні оголосив, що цього літа починає «базове навчання» українських пілотів. «Це навчання поєднане з намаганнями Сполученого Королівства працювати з іншими державами щодо постачання літаків F-16», - підкреслив британський уряд, який тісно консультується про це з Нідерландами.

Британія не має винищувачів F-16, і британський міністр оборони Бен Воллес на зустрічі з німецьким колегою 17 травня підкреслив, що британці бачать свою роль у забезпеченні українців «платформою» для переходу на західні літаки.

Німецький міністр Борис Пісторіус прямо заявив, що коли йдеться про F-16, то рішення схвалюватимуться «не в Берліні». «Зрештою це в руках Білого дому, оскільки вони вирішуватимуть, чи F-16 взагалі можна постачати і, чи можна на них навчати», - сказав Борис Пісторіус.

Після цього США на поки що неофіційному рівні виявили позицію - що вони не проти того, щоб треті країни передали Україні американські винищувачі F-16. Про це заявив представник Пентагону в коментарі Politico, опублікованому 18 травня.

Коли його попросили прокоментувати позицію США щодо надання Україні F-16 іншими країнами, неназваний представник Пентагону послався на статтю видання, яка вийшла в січні, де цитують слова високопосадовця міністерства оборони: "Я не думаю, що ми проти". Водночас джерело видання наголосило, що рішення не було ухвалено.

Наразі не схоже, щоб будь-який європейський уряд звертався до США з офіційним запитом на передання винищувачів в Україну, але країни, імовірно, відкладають деякі із цих дебатів до саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі в липні, зазначає Politico.

У нашому відео короткий аналіз - як НАТО та інші союзники посилюють українську авіацію. Від перших планів передачі Україні літаків МіГ-29 ще у березні 2022 року до реальної передачі всіх польських та словацьких винищувачів МіГ-29 у березні - квітні 2023-го. Як від розмов про передачу Україні винищувачів F-16 союзники перейшли до справи і протягом травня 2023 року була створена авіаційна коаліція, яка з дозволу США надасть Україні першу партію в 40-50 F-16. Першими можуть бути від 12 до 18 винищувачів - повна ескадрилья, вже наприкінці літа чи на початку вересня. А далі буде більше.

comments powered by HyperComments