До Великобританії у питанні постачання винищувачів приєднуються Нідерланди та Бельгія

Среда, 17 мая 2023, 14:18
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та його нідерландський колега Марк Рютте домовилися про створення “міжнародної коаліції”, яка допоможе Україні придбати винищувачі F-16. Про це повідомив британський уряд.
До Великобританії у питанні постачання винищувачів приєднуються Нідерланди та Бельгія

У заяві, опублікованій урядом Великої Британії, йдеться про те, що Сунак підтвердив своє переконання, що “законне місце України – в НАТО”, і лідери погодилися з важливістю надання союзниками довгострокової допомоги Україні у сфері безпеки, щоб гарантувати стримування від майбутніх нападів.

Ця заява була зроблена наступного дня після того, як президент Володимир Зеленський натякнув, що Київ може незабаром отримати винищувачі F-16, заявивши, що він сподівається на “дуже важливі” рішення з цього питання за допомогою Великої Британії.

Зеленський і Сунак провели двогодинну розмову 15 травня під час другого візиту президента до Великої Британії з початку повномасштабного вторгнення Росії. На спільній прес-конференції після зустрічі Сунак заявив, що відправка винищувачів в Україну “не є простою справою”, але Лондон буде “ключовою частиною коаліції країн”, які нададуть Києву таку підтримку.

Будь-яка коаліція країн-донорів F-16, ймовірно, залежатиме від підтримки США, а Вашингтон нещодавно виключив можливість відправки винищувачів в Україну, в той час як американські офіційні особи оцінили найшвидший час, необхідний для підготовки і доставки винищувачів, у 18 місяців.

Окрім того, Бельгія – одна з тих європейських країн, яка планує навчати українських пілотів, а точніше, навчити їх керувати F-16. Однак надати Україні власні F-16 Бельгія не може. У Кабміні Александра Де Кроо це підтвердили. Питання нібито обговорювалося на зустрічі президента України Володимира Зеленського з бельгійським прем’єр-міністром.

Бельгійські ВПС літають на F-16 американського виробника Lockheed Martin з кінця 1970-х років, тож мають величезний досвід роботи з літаком. У повідомлені видання зазначили, якщо мова коли-небудь дійде до поставок західних винищувачів — кількість яких, здається, зростає з кожним днем, — українським пілотам знадобиться прискорений курс.

Авіація Нідерландів має 60-61 літак F-16.

У нашому відео короткий аналіз - як НАТО та інші союзники посилюють українську авіацію. Від перших планів передачі Україні літаків МіГ-29 ще у березні 2022 року до реальної передачі всіх польських та словацьких винищувачів МіГ-29 у березні - квітні 2023-го. Як від розмов про передачу Україні винищувачів F-16 союзники перейшли до справи і протягом травня 2023 року була створена авіаційна коаліція, яка з дозволу США надасть Україні першу партію в 40-50 F-16. Першими можуть бути від 12 до 18 винищувачів - повна ескадрилья, вже наприкінці літа чи на початку вересня. А далі буде більше.

comments powered by HyperComments