Великобританія починає процес передачі Україні винищувачів F-16

Понедельник, 15 мая 2023, 13:33
Велика Британія обговорює передачу Україні F-16 з іншими країнами і розпочинає початкову льотну підготовку для груп українських пілоьів
Великобританія починає процес передачі Україні винищувачів F-16

Британія влітку 2023 року розпочне підготовку українських пілотів на літаках, які стоять на озброєнні країн НАТО. Про це йдеться у пресрелізі уряду Британії. 

В день візиту президента України Володимир Зеленського до Лондона 15 травня, Велика Британії оголосила про новий пакет військової допомоги та програму з навчання українських пілотів.

“Цього літа ми розпочнемо початковий етап навчання українських пілотів, які отримають  базову підготовку. Це дозволить адаптувати програму, яку використовують британські пілоти, щоб надати українцям навички пілотування, щоб вони могли використовувати інший тип літака. Це навчання підтримує зусилля Великої Британії щодо співпраці з іншими країнами щодо постачання літаків F16 – винищувачів, які хоче отримати Україна”, – йдеться у заяві уряду Британії.

Фактично це означає, що процес передачі Україні винищувачів F-16 вже вирішено на політичному рівні загалом, і саме Великобританія починає перший підготовчий етап у вигляді підготовки пілотів. А більш конкретна інформація про кількість літаків та від яких країн вони надійдуть до України, скоріш за все, буде оприлюднена пізніше.

У нашому відео короткий аналіз - як НАТО та інші союзники посилюють українську авіацію. Від перших планів передачі Україні літаків МіГ-29 ще у березні 2022 року до реальної передачі всіх польських та словацьких винищувачів МіГ-29 у березні - квітні 2023-го. Як від розмов про передачу Україні винищувачів F-16 союзники перейшли до справи і протягом травня 2023 року була створена авіаційна коаліція, яка з дозволу США надасть Україні першу партію в 40-50 F-16. Першими можуть бути від 12 до 18 винищувачів - повна ескадрилья, вже наприкінці літа чи на початку вересня. А далі буде більше.

comments powered by HyperComments