Україна може отримати французькі танки

Понедельник, 1 мая 2023, 13:23
Що саме мав на увазі президент України, коли казав про допомогу від Франції у вигляді "бронетанкового пакету".
Україна може отримати французькі танки

Напередодні президент України Володимир Зеленський провів перемовини зі своїм французьким колегою Емануелем Макроном. За підсумками цієї розмови стало відомо, що Франція надасть Україні, серед іншого, ще й допомогу у вигляді важкої бронетехніки, яку Зеленський назвав "бронетанковим пакетом".

"Швидкість і конкретність реагування – це дуже важливо, це те, що значно посилює наші можливості. Цінуємо підтвердження Францією надання нашим Збройним Силам потужного бронетанкового пакету." - заявив президент України. 

Що ж він мав на увазі та як саме Франція може допомагати з важкою бронетехникою?

Сама Франція має на озброєнні лише одну модель танків - "Леклерк", яких станом на 2021 рік було більш як 250 одиниць щз 355 вироблених саме для французької армії. Ще 390 "Леклерків було у складі армії Об'єднаних Арабських Еміратів, виготовлених по експортному контракту, з яких згодом 80 було передано до Іорданії.\

Таким чином, якщо розглядати танки "Леклерк", то, теоретично, Франція може відновити з резервів для передачі Україні до 80-90 цих танків ранніх модифікацій виробництва першої половини 1990-х рр. Можливо, що саме про них натякав Еммануель Макрон ще у січні 2023 року. Також можливий варіант, за яким Франція викупає для України танки з озброєнні Іорданії. 

Окрім того, не слід виключати і відновлення з резервів чи викупу у інших країн застарілих легких танків французького виробництва АМХ-30, а також фінансування Францією закупівлі та модернізації для України танків Leopard німецького виробництва.

comments powered by HyperComments