Чехія надає Україні пакет військової допомоги

Пятница, 7 апреля 2023, 09:39
Чехія планує надати Україні військову допомогу на суму 600-700 мільйонів крон (28-32 мільйони доларів). Це буде зброя з складів чеської армії, яка зараз не використовується
Чехія надає Україні пакет військової допомоги

Про постачання зброї Україні заявила міністр міністр оборони Чехії Яна Чернохова, пишуть České noviny. «Це не фінансова допомога, це військові матеріали, які досі перебувають на наших складах. Вони нам не потрібні, і армія справді може надіслати їх в Україну, не ставлячи під загрозу власну обороноздатність», — сказала Чернохова.

Таку заяву голова оборонного відомства Чехії зробила за підсумками зустрічі з президентом країни Петром Павелом, якому вона передала перелік допомоги, уже надісланої Україні. Міністр наголосила, що разом із начальником Генштабу Чехії вони завжди стежать за тим, щоб матеріал, надісланий в Україну, можна було чимось замінити.

Нещодавно в інтерв’ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung президент Чехії Петр Павел заявив, що Чехія допомагала Україні з постачанням зброї, чим могла, але «багатьох інших варіантів у неї вже немає». А втім, Павел додав, що бачить певні можливості у постачанні Україні ППО та боєприпасів, для яких у Чехії є виробничі потужності. Так, 2022 року Чехія надала Україні партію танків Т-72 та іншу бронетехніку.

За словами Чернохової, допомога в цій сфері відбувається. Вона зокрема згадала створення спільного чесько-українського виробничого кластера та постачання від приватних компаній, яким держава видає прискорені дозволи.

comments powered by HyperComments