Військовий дайджест: як йде постачання Україні авіації і танків

Олександр Вельможко  |  Четверг, 23 марта 2023, 17:17
Дуже коротко висвітлюємо головні події війни України за свою незалежність та питання постачання їй озброєння.

Всі головні новини військово-політичного характеру на сьогодні у відеоогляді.

Питання постачання авіації для України остаточно вирішене та зрушило. Сьогодні Україна вже отримала перші 4 винищувачі МіГ-29 від Словаччини. А всього повинно надійти 33 такі винищувачі - 20 від Польщі та 13 від Словаччини. Окрім того, українські пілоти вже досить давно навчаються у Франції на винищувачах Mirage-2000. Всього Україна теоретично може отримати їх кілька десятків, але трохи пізніше. Також Україна подала заявку до Фінляндії для передачі наявних у неї американських універсальних літаків F/A-18, таких самих, які зараз американський флот поступово виводить з експлуатації - і теж може надати Україні.

Україна вже отримала перші так звані "колісні" танки АМХ-10 від Франції. Поступово нарощується постачання танків Leopard з різних країн. США обіцяють пришвидшити процес передачі своїх танків Abrams, але в більш старій модифікації М1А1. Тобто, це танки виробництва 80-х, але досить добре модернізовані.

Натомість ще одна країна, яка має досить великі запаси радянського озброєння,Болгарія, відмовилася постачати Україні танки та літаки. Все-ж таки там дуже сильне проросійське лобі.

Євросоюз схвалив план фінансування передачі та виробництва для України мільйона снарядів до кінця цього року. Це означає, разом з поставками зі США, Канади та інших країн, що Україна зможе приблизно в півтора рази збільшити інтенсивність свого артилерійського вогню. 

Великобританія заявила про передачу Україні до тих 28 танків Challenger-2, які вона надає, ще й бронебійних снарядів зі збідненим ураном. Це означає абсолютно гарантоване знищення будь-якої бронетехніки при влученні.

А на московії від цього запанікували та зробили крок у відповідь. Вже помічені розконсервовані танки моделей Т-54 і Т-55. Вони розроблені та почали вироблятися за радянських часів ще у кінці 1940-х. Тобто, деякі з цих танків, теоретично, ще можуть пам'ятати Сталіна та будуть фізично старші за путіна. Друга армія світу, що сказати.

На морі у росіян знову паніка - після ранкової атаки морських дронів по Севастополю 22 березня. Хоча про результати досі невідомо, але у росіян знатно підгоріло. Сьогодні у них чатує в морі оперативне з'єднання з 8 одиниць, в тому числі трьох ракетоносців - двох надводних та одного підводного з 20 "Калібрами".

На фронтах все без особливих змін. Агресори продовжують піхотні штурми Бахмуту і Авдіївки. А ЗСУ готують контрнаступ, який, можливо, буде як раз біля Бахмуту. Там, де загарбники-"вагнерівці" вже видохлися і зазнали величезних втрат. Можливо, цей наступ буде і в іншому місці - як вирішить Залужний.

comments powered by HyperComments