Агресори знімають з консервації танки часів Сталіна

Четверг, 23 марта 2023, 12:28
На московії почалася розконсервація давно знятих з озброєння танків моделей Т54 і Т55, які розроблялися та виготовлялися ще з кінця 1940-х рр. Тобто, це танки часів Сталіна і деякі з них можуть бути фізично старшими за самого Путіна.
Агресори знімають з консервації танки часів Сталіна

Ешелони із застарілими танками моделей Т54 і Т55 були помічені нещодавно на мережі РЖД в районі Челябінська.

Виходячи з наявних фото- та відеоматеріалів дослідники Conflict Intelligence Team (СІТ) дійшли висновку, що російські військові розконсервували та почали відправляти з Далекого Сходу радянські середні танки сімейства Т-54/55 виробництва 40-х – кінця 50-років минулого сторіччя.

“Як нам стало відомо, цей ешелон нещодавно вирушив із м. Арсеньєв Приморського краю, в якому розташована 1295-та Центральна база резерву і зберігання танків”, — зауважують дослідники.

Розслідувачі вивчили архівні фотографії 1295-ї бази, які є у відкритому доступі, і виявили, що на ній (крім відносно сучасних Т-80БВ і Т-72Б) зберігалася значна кількість Т-62М(В). Також вдалося знайти фотографії Т-55 і Т-54. Повідомляється, що перші модифікації Т-54 були прийняті на озброєння радянською армією ще в другій половині 1940-х років, а Т-55 – у 1958 році.

"Навіть застарілий танк може бути кориснішим, ніж його відсутність, але ми вважаємо ключовими мінусами цих моделей відсутність далекомірів і балістичних обчислювачів (не кажучи вже про систему управління вогнем), примітивні приціли і (у Т-54) неповноцінну стабілізацію знаряддя”, — заявляють у СІТ.

Аналітики також вивчили супутникові фотографії бази зберігання в Арсеньєві. Зі знімків випливає, що не раніше 12 липня і не пізніше 2 жовтня 2022 року базу залишив щонайменше 191 танк (імовірно, переважно Т-62).

Розслідувачі зазначають, що факти відправки і використання армією рф танків Т-62 під час вторгнення в Україну фіксуються ще з літа 2022 року, але зняття зі зберігання Т-54/55 зафіксовано вперше. Вони кажуть, що, поряд зі зняттям зі зберігання БТР-50 і встановленням на МТ-ЛБ корабельних зеніток, розконсервація танків однозначно свідчить про серйозні проблеми із забезпеченням російських військових бронетехнікою.

За інформацією Генштабу ЗСУ, за час повномасштабної збройної агресії РФ втратила уже понад 3,5 тис. своїх танків.

comments powered by HyperComments