Танкове питання у Рамштайні не вирішили

Пятница, 20 января 2023, 17:52
На конференції союзників України у Рамштайні не було прийнято остаточного рішення щодо постачання великої кількості танків стандарту НАТО, однак були зроблені певні кроки для постачання Україні окремих партій такої важкої бронетехніки.
Танкове питання у Рамштайні не вирішили

Представники оборонних відомств низки країн, які обговорюють у п'ятницю 20 січня на авіабазі Рамштайн військову допомогу Україні, не змогли дійти згоди щодо можливої передачі західних танків Києву.

Про це заявив глава Міноборони ФРН Борис Пісторіус. Його слова наводить агентство Bloomberg. "Єдиної позиції щодо відправлення танків Україні немає", - сказав Пісторіус на американській авіабазі Рамштайн, де відбуваються ці переговори.

Міністр пояснив, що в п'ятницю йшлося про можливе постачання танків німецького виробництва Leopard, але не про американські танки M1 Abrams.

Однак, скоріше за все, Німеччина не буде протестувати проти того, щоб інші країни, які мають танки німецького виробництва Leopard, надавали їх Україні. 

Водночас Пісторіус дав зрозуміти, що Німеччина готується до того, щоб бути готовою якнайшвидше поставити танки Leopard 2 у разі ухвалення рішення на користь постачання.

З цієї причини, за його словами, він видав наказ про відповідну перевірку, щоб визначити, якими є запаси танків у Бундесвері та у промисловості.

Пісторіус не захотів відповідати на питання, чи надасть Німеччина Польщі та іншим державам ліцензію на експорт танків німецького виробництва. За словами міністра оборони, це рішення за канцлером Шольцом.

Нагадаємо, прем’єр Польщі Матеуш Моравецький натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго.7

Так, Словаччина та Чехія готові надати Україні ті німецькі танки Leopard 2A4, які вони мають отримати за "круговою угодою". Про це повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung. Видання посилається на джерела в дипломатичних колах, які стверджують, що Братислава і Прага розглядають варіант переспрямувати німецькі танки, що постачаються їм, безпосередньо Україні.

Обидві країни раніше вже передали Києву десятки одиниць власної бронетехніки радянського виробництва в рамках так званого "кругового обміну", за яким вони мають натомість отримати німецькі танки Leopard 2A4. Вони вже отримали першу частину цього постачання та ведуть підготовку екіпажів для них.

Словаччина та Чехія мають отримати ще близько 30 танків Leopard 2A4, які були списані з озброєння бундесвером й армією Швейцарії та нині перебувають на зберіганні та ремонті в Німеччині. Саме ці танки, як повідомляється, пропонують переспрямувати в Україну.

Сьогодні представник уряду Німеччини заявив, що Польща може відправити танки Leopard 2 Україні навіть без прямого дозволу Берліна.

Раніше міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що одна з країн, що експлуатують танки Leopard німецького виробництва, вже офіційно запросила у Берліна дозвіл на постачання важкої бронетехніки Україні.

 

comments powered by HyperComments