Диктатору росії дали сигнал про його неминучу поразку

Вторник, 17 января 2023, 18:28
17 січня міністр закордонних справ Великобританії заявив, що початок передачі Україні танків стандарту НАТО - це "чіткий сигнал" російському диктатору про його неминучу поразку та перемогу України. Однак цей шлях не буде легким.
Диктатору росії дали сигнал про його неминучу поразку

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що рішенням про передання важкого озброєння ЗСУ Британія надсилає "чіткий сигнал" російському диктатору Володимиру путіну про те, що підтримуватиме Україну до перемоги. Про це він сказав у коментарі CNN. "Повідомлення, яке ми надсилаємо путіну і, чесно кажучи, всім, хто хоче це побачити, полягає в тому, що ми взяли на себе зобов'язання підтримувати українців доти, доки вони не здобудуть перемогу", – сказав Клеверлі.

Клеверлі заявив, що британський уряд вирішив спрямувати в Україну важке озброєння, зокрема танки, тому що необхідно надіслати Путіну "справді чіткий меседж" про міжнародну підтримку України.

Глава МЗС Британії наголосив, що путін повинен зрозуміти, що Британія матиме "стратегічну стійкість", щоб бути з Україною доти, "доки справу не буде виконано". Клеверлі зазначив, що українські військовослужбовці мають відтіснити росіян зі сходу та півдня. Він не став передбачати майбутню військову допомогу, але заявив, що "наша підтримка розвивалася і неминуче, що вона продовжить розвиватися".

Він додав, що путін має зрозуміти: найкраще, що він може зробити для збереження життів російських солдатів, – це визнати, що Захід має намір підтримувати українців до перемоги. Глава МЗС Британії вважає, що диктатору рф слід було б закінчити війну і "сумлінно сісти за стіл переговорів", зберігши тим самим життя та гроші.

16 січня Воллес оголосив про надання Україні найбільшого на сьогодні пакету військової допомоги: туди увійдуть танки Challenger 2, гаубиці, бронетранспортери FV430 Mk3 Bulldog. Він також закликав країни Європи передати Україні танки Leopard. Сьогодні Клеверлі та Кулеба обговорили санкції проти ракетної промисловості росії. 

Власне британських танків не може бути передано багато, оскільки їх самих виготовлено всього трохи більше 400, і більшість є на озброєнні британської армії. А ось танків Leopard 2 німецького виробництва зараз є в наявності на озброєнні та у резерві ряду країн більше 2000, з яких 200-300 танків можуть бути досить оперативно передані Україні.

Однак, офіційна позиція Німеччини щодо передачі танків досі невизначена. Тож новий глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус повинен пріоритетно розв'язати це питання. Після офіційного призначення Пісторіус має перейти до конкретики

Зауважимо, що Німеччина не поспішає приймати рішення щодо схвалення постачання Україні танків, адже боїться, що Росія вважатиме цей крок ескалацією. Водночас члени НАТО вважає це побоювання беззмістовним – росія не збирається припиняти військову агресію щодо України.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначав, що вже 5 країн Альянсу готові передати Україні Leopard 2, проте змушені чекати рішення Німеччини. Попри це, міністр переконаний, що Україна таки отримає потрібні танки.

До речі, виробник вказаних танків німецький концерн Rheinmetall наразі має 110 списаних танків, які наразі знаходяться на зберіганні. Передати їх Збройним силам України можуть не раніше ніж в 2024 році. За словами топ-менеджера Rheinmetall Арміна Паппенгера зараз на складах є 88 одиниць танків Leopard I та 22 одиниці танків Leopard II. Щоб привести ці машини в порядок, концерну потрібне офіційне замовлення, адже вартість відновлення танків потрібно витратити сотні мільйонів євро. Витрачати власні кошти компанія не планує, тож чекає замовлення від держави. Паппергер стверджує, що на відновлення всіх танків концерну знадобиться приблизно рік. Річ у тім, що недостатньо лише перефарбувати ці танки в камуфляж ЗСУ. Всі броньовики потрібно переобладнати для участі в бойових діях. Тож навіть якщо замовлення від уряду поступить вже сьогодні, танки замовнику нададуть не раніше ніж в 2024 році. Звісно їх можуть надавати партіями по десять-двадцять штук, тобто по мірі ремонту, але для повного ремонту всіх 110 одиниць потрібно не менше року. 

comments powered by HyperComments