Вперше офіційно військову допомогу Україні надає Болгарія

Пятница, 9 декабря 2022, 15:43
Після певного періоду вагань та неофіційної допомоги через посередників уряд Болгарії вирішив на державному рівні надати Україні військову допомогу у вигляді боєприпасів та легкого озброєння.
Вперше офіційно військову допомогу Україні надає Болгарія

Болгарія готує перший пакет військової допомоги Україні після того, як парламент дозволив поставляти зброю. Про це повідомляє Reuters.

Болгарія була однією з небагатьох країн ЄС, які не надсилали допомогу, оскільки дружня до росії Соціалістична партія, партнер по коаліції в попередньому уряді, блокувала такі пропозиції. Список озброєнь є засекреченим, але урядовці сказали, що Софія надішле переважно легке озброєння та боєприпаси.

Тимчасовий міністр оборони Дімітар Стоянов заявив, що Болгарія не може дозволити відправити свої зенітно-ракетні комплекси або винищувачі, чого хоче Київ. «Мій підхід був консервативним, тому що мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не надсилаємо системи С-300 і літаки Міг-29 чи Су-25», — сказав Стоянов.

На початку листопада парламент Болгарії проголосував за направлення Україні важкої зброї. Після рішення Болгарії Угорщина залишилася єдиним членом НАТО, який не схвалив поставки зброї Києву після початку повномасштабного неспровокованого вторгнення росії.

4 травня парламент Болгарії дозволив ремонтувати українську військову технікуБолгарія погодилася ремонтувати українську військову техніку, але зброю не поставлятиме на оборонних підприємствах, проте відмовився надати Україні озброєння та боєприпаси. За таке рішення проголосували 200 депутатів, зокрема з проросійської партії БСП.

Попри це наприкінці жовтня видання Euroactive повідомило, що Болгарія через посередників уже могла передати Україні зброї та боєприпасів майже на мільярд євро.

comments powered by HyperComments