Оперативна інформація 28 листопада: росіяни готуються до ракетних ударів по Одесі

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 28 ноября 2022, 13:44
Останніми днями в Одесі спокійно, однак по всій лінії зіткнення йдуть активні події, а росіяни готуються до чергового удару. Що відбувається з відключеннями електроенергії в Одесі та по всій Україні. Наш огляд головних подій 28 листопада, 278-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Оперативна інформація 28 листопада: росіяни готуються до ракетних ударів по Одесі

На початку - ситуація в Одесі та Одеській області. Головне - це відсутність російських ударів протягом останніх днів. Не було навіть повітряних тривог починаючи аж з 23 листопада.

Енергетики все ще продовжують боротися з наслідками блекауту, спричиненого ударами росіян ще 23 листопада. Тоді безпосередньо Одеська область не постраждала, але загальні ушкодження енергосистеми України призвели до масштабного блекауту. І хоча зруйновані та пошкоджені об'єкти ремонтують, а час, коли у людей є електрика, постійно збільшується, все ще на кілька годин кожного дня цілі райони Одеси залишаються знеструмленими. В суботу та неділю в Одесі не працював електротранспорт. Сьогодні, в понеділок, одеські трамваї та тролейбуси вийшли на лінії - але лише на період ранкової години пік. Схожі обмеження - і у роботі електротранспорту інших міст України. Атомні електростанції запущені. Однак зараз немає жодної теплової чи гідроелектростанції, яка б не зазнала тих чи інших пошкоджень, як і великі електропідстанції. На сьогодні майже по всій Україні, в тому числі і в Одеській області, діють екстрені стабілізаційні відключення - без графіків.

Також дивіться наш огляд у відеосюжеті.

По лінії зіткнення карта не показує суттєвих змін за останній час. Але йде підготовка до активізації дій після того, як осіння багнюка замерзне. Про можливість руху вперед свідчать одночасно британська розвідка та американські аналітики. Самі ж росіяни облаштовують оборонні позиції на півночі Криму, навіть не сподіваючись закріпитися у Херсонській області по лівому берегу Дніпра. Кількість "хороших русских" продовжує невпинно зростати і зараз складає вже 87 900 чоловік. Дуже хотілося б, щоб таких "хороших русских" було більше 100 тисяч.

На самій росії є ознаки нової хвилі мобілізації. Тим більше, що навіть ватажок російського правлячого режиму бункерний дідусь пу заявив на зустрічі з псевдоматерями, що росіян чоловічої статі краще мобілізувати, щоб вони перетворилися на вантаж 200 з якоюсь метою, ніж вони просто знайдуть свій кінець від пияцтва

У Чорному морі 28 листопада перебувають 11 російських кораблів та катерів у складі оперативного з'єднання. Серед них вперше з 23 листопада - один надводний "Каліброносець" з 8 "Калібрами". Також російський чорноморський флот виконує логістичні перевезення з Новоросійську до портів на окупованих територіях на Азовському узбережжі та Криму. Через пошкодження Керченськог мосту росіяни досі не можуть повноцінно везти забезпечення в Крим.

Стала відомою цікава деталь звільнення острова Зміїний Одеської області ще влітку. Видання "Нью Йорк Таймс" з посиланням на французькі джерела повідомило, що влітку українці незвично застосовували французькі 155-мм самохідні установки "Цезар" далекобійністю до 40 км. Щоб з них добити до Зміїного (а відстань до берега Одеської області там 50 км), їх встановили на баржі та вивели на певну вістань у море - зробивши, таким чином, імпровізовані канонерки.

Зафіксовані ознаки того, що росіяни готуються до нового удару по Україні. Так, вони готують до чергових польотів стратегічну авіацію та поповнюють запаси для неї - всіх отих Х-101 та Х-555. Може бути задіяно до 20 літаків одночасно. Також вихід у море "каліброносця" натякає на можливість удару з моря. 

Одночасно керівництво українського "Енергоатому" заявляє про ознаки можливої втечі росіян з міста Енергодар та Запорізької АЕС.

Працює "зерновий коридор з портів Одеської області. Вже експортовано понад 12,2 млн. тон української аграрної продукції. Прямо зараз вантажиться ще до 740 тисяч тон. До "зернового коридору" долучився портовий термінал Одеського припортового заводу в акваторії порту Південний. Однак за словами міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, порти працюють на половину своїх можливостей з обробки сільськогосподарських вантажів, а росіяни всіляко заважають та гальмують процес судноплавства.

Про міжнародне становище та подальшу ізоляцію росії будемо говорити окремо.

comments powered by HyperComments