Корвет "Гетьман Іван Мазепа" ВМС України показали у Стамбулі (ФОТО, ВІДЕО)

Четверг, 6 октября 2022, 09:14
Перший ракетний корвет ВМС України "Гетьман Іван Мазепа" вже пришвартований у одного з причалів верфі RMK в Стамбулі.
Корвет "Гетьман Іван Мазепа" ВМС України показали у Стамбулі (ФОТО, ВІДЕО)

Відомий турецький блогер Yörük Işık зробив перші фото українського ракетного корвета "Гетьман Іван Мазепа" після спуску на воду. Корабель станом на 5-6 жовтня стоїть пришвартованим до причалу кораблебудівної верфі RMK у портовому терміналі Тузла в Стамбулі.

На кораблі вже почалися перші роботи з добудови на плаву. Так, на кормовій злітній палубі для вертольота встановили тимчасовий контейнер для зберігання необхідних в процесі інструментів та деталей. Видно, що корпус корвета повністю сформований, але значної кількості обладнання ще нема - наприклад, ще не встановлені ворота ангару. Досі не виправлено помилкове написання однієї з літер у назві корвету на кормі.

Сам корвет спустили на воду 2 жовтня. Ось як це було у нашому відеосюжеті на основі офіційних матеріалів Міноборони та дружини президента України.

Такі корвети, яких вже збудовано чотири одиниці для турецького флоту, мають водотоннажність 2300 т, довжина 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Корабель оснащений бойовою інформаційною системою GENESIS, 8 протикорабельними ракетами "Гарпун" або іншого типу, зенітно-ракетним комплексом ближньої дії (до 9 км). артилерійську установку калібром 76 мм OTO Melara, а також має ангар та злітний майданчик для вертольота. За водотоннажністю та бойовими можливостями такі корвети близькі вже до невеликих фрегатів.

За минулорічним контрактом замовлено будівництво чотирьох-п'яти кораблів даного типу. Планувалося, що корпус першого корвета разом з головною енергетичною установкою буде збудовано у Туреччині. Однак остаточна добудова, та оснащення системами електроніки та озброєння планувалося вже на одному з кораблебудівних заводів Миколаєва. Всі інші кораблі даного типу плановалося будувати повністю в Україні. 

Сам корвет будують з 2021 року. Повне завершення його оснащення після спуску на воду та вступ до строю ВМС України планується на 2024 рік. Як відзначили міністр оборони України Олексій Резніков та командувач ВМСУ адмірал Андрій Неїжпапа, місцем базування корвету "Гетьман Іван Мазепа" стане український Севастополь.

Однак, зараз, через війну та постійні обстріли Миколаєва, скоріш за все, умови контракту будуть переглянуті. І, як мінімум, перший корвет "Гетьман Мазепа", буде, найімовірніше, повністю збудований у Туреччині до повної готовності. Щодо будівництва інших корветів - будемо розповідати за наявності точної інформації.

 

comments powered by HyperComments