ЗСУ ведуть два наступи одночасно у Херсонській та Луганській областях: оперативна інформація 2 жовтня (ВІДЕО)

Воскресенье, 2 октября 2022, 22:04
2 жовтня - вже 221-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Дуже лаконічно про головне за останні два дні. Що відбувається в Одесі, як ЗСУ наступають у Луганській та Херсонській областях, що там з вступом України до НАТО.
ЗСУ ведуть два наступи одночасно у Херсонській та Луганській областях: оперативна інформація 2 жовтня (ВІДЕО)

Почнемо, як завжди, з Одеської області. Нагадаю, що вночі 1 жовтня росіяни обстріляли Одесу двома ракетами "Іскандер", які випустили з окупованих територій, ймовірніше всього з Криму. Ракети влучили в промисловий об'єкт неподалік від Одеси, спричинивши там певні руйнування, також з пошкодженням електропідстанції. На щастя, без жертв.

Також вдень 2 жовтня Одесу відвідала міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт - це перший її візит в Україну з початку розв'язаної Росією війни. В Одесі Ламбрехт зустрілася з міністром оборони України Олексієм Резніковим. Головне з візиту німецької міністерки - це слова про поставки зенітно-ракетних комплексів IRIS-T будуть вже найближчим часом, а не через кілька місяців. Візит Ламбрехт до України не анонсувався з міркувань безпеки. Під час перебування німецького міністра в Одесі у місті пролунала повітряна тривога – Крістіні Ламбрехт і Олексію Резнікову довелося спуститися у бомбосховище.

Щодо морських новин. 

Одночасно є дві дуже добрі новини для ВМС України. Перша - у Туреччині спущений на воду ракетний корвет "Гетьман Іван Мазепа" типу "Ада". Друга - на одній з британських військово-морських баз офіційно прийняті до складу ВМС України два мінних тральщики типу "Сендаун", передані Великобританією.

Самі ж росіяни тримають у морі обмежений склад оперативного з'єднання чорноморського флоту, в якому останніми днями постійно є три ракетні кораблі, оснащені загалом 24 ракетами "Калібр" та 1-2 великих десантних кораблі.

З 1 жовтня вступив у силу американський закон про ленд-ліз. Це означає збільшення військових поставок для України, розраховуватися за які можна після війни - або повертати справну техніку назад, і такі поставки будуть набагато швидшими, ніж нинішні пакети військової допомоги, кожен з яких узгоджується окремо. Також США надають Україні більший обсяг фінансової підтримки. Одночасно Данія, Норвегія та НІмеччина профінансували замовлення на виготовлення для України 16 самохідних гаубиць "Zuzana-2" у Словаччині - це одні з найкращих світових зразків самохідної артилерії калібру 155 мм.

Тепер про головне. Про відразу дві наступальні операції, які ведуть ЗСУ - на сході та на півдні України. Ще вчора увечері ЗСУ повністю взяли під контроль місто Лиман, йде зачистка міста та ліквідація залишків оточеного угруповання. Судячи з того, що у паніці пишуть самі росіяни, зараз вже йдуть бої за містечко Кремінна. Це ключ до подальшого просування української армії на північ від Лисичанська та Северодонецька з подальшою загрозою оточення росіян вже там. Також росіяни пишуть про те, що починають обороняти Сватове. Таким ч чином, фактично вже розпочалося звільнення від окупантів Луганської області - спочатку тих районів, які були окуповані у 2022 році, а згодом - і тих районів, що були захоплені ще 2014 року. Окупанти після розгрому під Балаклеєю, Ізюмом, Куп'янськом та  Лиманом досі не змогли організувати оборону - і панічно тікають з поля бою після будь-яких серйозних ударів. Окрім того, серія поразок, особливо оточення під Лиманом і втрата контролю над містом буквально наступного дня після анексії стали для росії дуже серйозним політичним ударом.

Дуже активно розвивається український наступ на південному фронті. Ще 2 жовтня росіян почали відтискати уздовж Дніпра на півночі Херсонської області. Спочатку було звільнене село Хрещенівка, потім села Золота Балка та Михайлівка. Одночасно у Херсонській області росіяни дико волають про танковий прорив ЗСУ у напрямку Каховки. Тобто, дуже скоро можна побачити, що заблокована на правому березі Дніпра російська армія може бути спочатку розсічена на дві частини з подальшою ліквідацією цих плацдармів.

Знову повернемось до політики. Вже 11 країн НАТО підтримують на офіційному рівні вступ туди України. Першою стала Канада. Згодом 3 жовтня президенти відразу 9 країн Східної Європи виступили зі спільною заявою про підтримку вступу України в НАТО - крім, звичайно, Угорщини та Болгарії..А 11-ю стала Німеччина - як раз під час візиту до Одеси про це заявила міністр оборони Крістіна Ламбрехт.

Окрім того, вдень 2 жовтня уряди ряда країн Європи, в тому числі Італії, Швеції, Німеччини викликали послів росії для того, щоб офіційно вручити їм ноти протесту проти порушення міжнародного права у вигляді анексії української території. Такі ноти протесту, якщо перекласти їх з дипломатичної мови на звичайну - це приблизно те ж саме, що привселюдно відшмагати злочинця сцяною ганчіркою по морді.

А що ж росія? Там ми можемо спостерігати, як починається внутрішня смута. Чеченський лідер Кадиров та керівник приватної військової компанії "Вагнер" Прігожин почали відкриту політичну атаку на голову російського генштабу герасимова та міністра оборони шойгу. Павуки вже гризуться між собою у банці.

Одночасно росія скликає засідання Радбезу ООН. Чому? Тому що росіяни тепер дуже обурилися тим, що армія України веде наступ на територію, яку росія щойно анексувала та хочуть тепер якось на міжнародному рівні назвати Україну агресором. Ну не охуїли вони там у кремлі? 

comments powered by HyperComments