Україна вже отримала перші американські ЗРК NASAMS

Воскресенье, 25 сентября 2022, 20:40
Судячи зі слів президента України, наша держава вже отримала перші два зенітно-ракетні комплекси NASAMS від СЩА.
Україна вже отримала перші американські ЗРК NASAMS

Сполучені Штати вже надали Україні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) NASAMS для протидії російській агресії. Такий висновок можна зробити з заяви президента України Володимира Зеленського в інтерв'ю CBS News 25 вересня.

Постачання систем протиповітряної оборони (ППО) він назвав необхідністю для України. "Нам абсолютно необхідно, щоб США виявили лідерство й передали Україні системи ППО. Я хочу подякувати президенту [Джо] Байдену за позитивне рішення, яке вже ухвалено, а також Конгресу США – ми отримали NASAMS. Це системи ППО", – сказав Зеленський.

Про скорочені до двох місяців терміни постачання перших двох цих комплексів ми вже повідомляли 17 вересня. Принципове рішення про їх постачання було прийняте у США ще наприкінці червня.

Водночас він наголосив, що цих ЗРК "і близько не вистачить, щоб покрити цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, помешкання українців".

Президент України пояснив, що Україні потрібна безпека, щоб українці повернулися додому. "Якщо буде безпечно, вони приїдуть, оселяться, працюватимуть тут і платитимуть податки, і тоді у нас не буде дефіциту в $5 млрд у нашому бюджеті. Тож це буде позитив для всіх", – вважає Зеленський.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) – пересувний мобільний зенітний ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневрувальними аеродинамічними цілями на малих та середніх висотах, система ППО малого-середнього радіусу дії. Комплекс розроблений норвезькою фірмою "Kongsberg Defence & Aerospace" спільно з американською компанією "Raytheon". Комплекс може виявляти цілі на відстані понад 100 миль (160 км). Дальнобійність ракет сягає близько 30-40 кілометрів за досяжності за висотою - від 30 метрів до 16 кілометрів.

comments powered by HyperComments