Показали як виглядає новий корвет для ВМС України (ФОТО, ВІДЕО)

Воскресенье, 18 сентября 2022, 15:25
Публікуємо унікальні кадри - як виглядає зараз новий корвет "Гетьман Іван Мазепа" для ВМС України, який будується у Туреччині.
Показали як виглядає новий корвет для ВМС України (ФОТО, ВІДЕО)

Рівно місяць тому перший ракетний корвет, що будуєтся зараз в Туреччині для українського флоту по типу "Ада", отримав назву "Гетьман Іван Мазепа". 17 вересня на одному з турецьких "мілітарних" за своєю тематикою новинних сайтів, "Tur Def", були опубліковані фото цього корвету.

Видно, що корабель ще стоїть на стапелі з майже повністю збудованим та сформованим корпусом - навіть із надбудовами. Він виглядає готовим або майже готовим до спуску на воду. 

На кормі навіть видно назву "Гетьман Іван Мазепа", але турки нанесли назви з помилкою - літеру "Н" записали латиницею.

Нанесений ж у носовій частині  тактичний номер "211" з літерою "F" дозволяє припустити, що згодом у ВМС України "Гетьман Іван Мазепа" може бути класифікований як фрегат та виконувати ті ж задачі, що й для фрегатів. До речі, у турецькому флоті кораблі такого типу, хоча і класифіковані як корвети, але мають тактичні номери фрегатів і діють саме як фрегати - тобто кораблі більш високого рангу.

Корпус цього корвета ще наприкінці минулого року був майже готовий - і на першу половину 2022 року планувався спуск його на воду із подальшою добудовою та включенням до складу флоту у 2024 році.

Такі корвети, яких вже збудовано чотири одиниці для турецького флоту, мають водотоннажність 2300 т, довжина 99,5 м, швидкість до 29 вузлів. Корабель оснащений бойовою інформаційною системою GENESIS, 8 протикорабельними ракетами "Гарпун", зенітно-ракетним комплексом ближньої дії (до 9 км). а також має ангар та злітний майданчик для вертольота. За водотоннажністю та бойовими можливостями такі корвети близькі вже до невеликих фрегатів.

За минулорічним контрактом замовлено будівництво чотирьох-п'яти кораблів даного типу. Планувалося, що корпус першого корвета разом з головною енергетичною установкою буде збудовано у Туреччині. Однак остаточна добудова, та оснащення системами електроніки та озброєння планувалося вже на одному з кораблебудівних заводів Миколаєва. Всі інші кораблі даного типу плановалося будувати повністю в Україні. 

Однак, зараз, через війну та постійні обстріли Миколаєва, скоріш за все, умови контракту будуть переглянуті. І, як мінімум, перший корвет "Гетьман Мазепа", буде, найімовірніше, повністю збудований у Туреччині до повної готовності. 

За підписаним 2021 року контактом вартість корпусу одного корабля без озброєння та електронних систем складала біля 265 мільйонів доларів для першого корабля серії.

comments powered by HyperComments