ВМС України збільшують кількість протикорабельних ракет "Гарпун" (ВІДЕО)

Четверг, 8 сентября 2022, 16:56
США надали Україні додаткову партію мобільних пускових установок протикорабельних крилатих ракет "Гарпун",
ВМС України збільшують кількість протикорабельних ракет "Гарпун" (ВІДЕО)

Напередодні Міністерство оборони США офіційно повідомило про передачу Україні протикорабельних крилатих ракет та мобільних берегових пускових установок для них. При цьому було зазначено, що в " ... процесі  постачання озброєння для ЗСУ можна спостерігати "неймовірні інновації".

 І тут є дещо цікаве.

Наявні ракети "Гарпун" у України є ще з кінця весни 2022 року на мобільних берегових установках на автомобільній базі, яких є всього 4 таких установки. Це були установки з Данії, вироблені ще у 1990-х шляхом модернізації знятих з старих ракетних фрегатів пускових установок "Гарпун" - і більше таких не було.

Але у США є більш нова модифікація берегових "Гарпунів", яку виробляли за контрактом на поставку великої їх кількості до Тайваню. А з огляду на вчорашнє оголошення про поставки Україні "Гарпунів" безпосередньо зі США - цілком можливо, що спеціально для ВМС України за останні кілька місяців виготовили певну кількість таких мобільних установок.

Такі ракети з максимальною дальністю дії до 280 км здатні на ураження російських кораблів навіть біля Севастополя за умови їх запуску з узбережжя Одеської, Миколаївської чи Херсонської областей. 

Детальніше про це в огляді морських новин Одеси та чорноморського регіону за 8 вересня. Цікаво, що як раз сьогодні росіяни вперше за декілька днів збільшили кількість ракетних кораблів у морі з двох до трьох.

comments powered by HyperComments