Скільки російських кораблів загрожують обстрілами Одесі (ВІДЕО)

Четверг, 25 августа 2022, 17:13
Станом на 25 серпня кількісний та якісний склад оперативного з'єднання чорноморського флоту росії залишається без змін. 3 надводні кораблі та підводний човен чатують біля південного берегу Криму та загрожують ракетними обстрілами Одесі та іншим містам України.
Скільки російських кораблів загрожують обстрілами Одесі (ВІДЕО)

Сьогодні росіяни тримають у Чорному морі у складі оперативного з'єднання свого флоту біля берегів Криму 12 кораблів та катерів різних класів, в тому числі 4 ракетних - 3 надводних та один підводний човен.

Напередодні, 24 серпня зовнішній рейд Севастополя патрулювали два корвети проекту 22160.

Загалом, росіяни зазнали повної поразки на Чорному морі. Справа у тому, що за півроку російський флот не зміг забезпечити панування над морем, незважаючи на повну відсутність у України у складі ВМС власне бойових кораблів. Скоріше навпаки, росіяни декілька разів підставили свої кораблі під удари берегової артилерії та протикорабельних ракет берегового базування - і втратили 15 різних бойових одиниць. в тому числі ракетний крейсер "Москва", великий десантний корабель "Саратов", морський буксир "Василий Бех" та інші..

А після загибелі крейсера "Москва", єдиного корабля з системами ППО великого радіусу дії, та двох пошкоджень фрегата "Адмирал Эcсен" російський флот не просто перестав навіть з'являтися у північно-західній частині Чорного моря, а й відступив у своїй операційній діяльності до південного берегу Криму. Там російські кораблі у прямій видимості з берегу, під прикриттям берегових систем ППО, виконують єдину функцію, яку вони можуть виконати - "ракетних канонерок". Вони обстрілюють українські міста ракетами "Калібр" з відстані, яка перевищує дальність наявних протикорабельних ракет "Нептун" і "Гарпун".

Також виявилося, що росіяни фактично залишилися без двох десантних кораблів на Чорному морі, які не можна відремонтувати. Це кораблі проекту 775 - "Цезарь Куников" та "Новочеркасск", які були пошкоджені ще 24 березня у Бердянську. Але відремонтувати не вийшло, оскільки форсунки для їх дизельних двигунів або браковані навмисне, або неякісні. Ці форсунки були закуплені росією у 2019 році якось там в Польщі. А саме у Польщі у 1980-х рр. будували всю серію великих десантних кораблів проекту 775, яких у росії загалом зараз налічується 15 одиниць плюс захоплений у 2014 р. у України ВДК "Костянтин Ольшанський".

comments powered by HyperComments