131 день війни: Одесу не обстрілюють та чи є загроза з моря і від білорусі (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 4 июля 2022, 10:01
Найголовніше на ранок 4 липня. Спокій в Одесі під потужний грім, відступ від Лисичанську, знищення ворожого тилу та розширення постачання зброї Україні.
131 день війни: Одесу не обстрілюють та чи є загроза з моря і від білорусі (ВІДЕО)

Розпочинається черговий, 131-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 4 липня. В Одеській області обстрілів не було, хоча і були численні повітряні тривоги. Сьогодні одесити вранці прокинулися від дуже потужних звуків грому - це була просто гроза з дощем. Але в Одеській області на узбережжі знову загинули люди - купатися в морі та у тих лиманах, які сполучаються з морем - смертельно небезпечно. 

У морі зараз є відразу 4 російських кораблі з крилатими ракетами - це 3 надводних та один підводний човен, на них загалом є 28 ракет "Калібр", якими росіяни загрожують обстрілювати Одесу та інші міста нашої України. Ще у морі є два десантних кораблі, які імітують загрозу висадки десанту - насправді такої загрози немає. Всі вони тримаються на безпечній для себе відстані, щоб не отримати "Гарпуном" від "Нептуна". До речі, цікаво, що в Бердянську окупанти змогли підняти з дна десантний корабель "Саратов", який було знищено українським ракетним ударом ще 24 березня. Зараз це просто плавуча купа металобрухту - ні на що більше цей "Саратов" вже не годиться.

З подій на фронті почну з важких новин. Напередодні українські війська залишили Лисичанськ. Наскільки я розумію, це був спланований відступ через неможливість довго триматися в облозі з трьох сторін та під постійною загрозою повного оточення, ще й в умовах, коли ворог переважав у кілька разів у кількості артилерії, техніки та живої сили. Зараз ворог повністю контролює Луганську область. 

Натомість установки HIMARS постійно у роботі - вони щоночі знищуть то один, то декілька ворожих складів боєприпасів, штабів чи інших важливих об'єктів тилового забезпечення окупантів. А це означає, що росіянам скоро не буде чим стріляти, вони не зможуть ремонтувати свою техніку та навіть забезпечувати свої війська продовольством. А кількість таких високоточних ракетних установок росте - і коли всього 4 таких установки вже зробили чимало, то за кілька днів обсяг їх загальної роботи по знищенню тилової інфраструктури ворога зросте у кілька разів.

Внаслідок як ракетних ударів, так і роботи партизан росіянам роблять погано у Запорізькій області. Там фактично виведено з ладу захоплений ними військовий аеродром у Мелітополі. А між Мелітополем та Токмаком підірвано важливий залізничний міст на лінії, по якій окупанти везли забезпечення до фронту. Десь там було повністю знищено ворожий бронепоїзд.

Посієш вітер - пожнеш бурю. У російському Бєлгороді напередодні з неба впала бавовна. В результаті у них там пошкоджено 11 багатоквартирних та ще декілька десятків приватних житлових будинків. Влада росії стверджує про український ракетний обстріл, але насправді у пошкоджених будинках видно ракети з комплексу "Панцирь" - це зенітний комплекс малого радіусу дії, який є на озброєнні лише у росії. Якщо ж казати про більш важкі ракети - то нагадаю, що росія зняла з консервації та застосовує з окупованої нею території старі тактичні ракети "Точка-У". Одночасно з цим росіяни обстрілювали Харків ракетами "Іскандер" та "Калібр" - і могли помилитися на 60 кілометрів, вразивши і Бєлгород. Також сирени повітряної тривоги лунали у російському Курську та у окупованій Євпаторії.

Трохи про білоруську загрозу. Напередодні їх картопляний диктатор заявив про те, що підтримує росію. І тому слід розуміти, чим саме загрожує білорусь. Зараз їх армія може виставити не більше як 8-10 батальонних тактичних груп - і цього замало для бойових дій на кордоні між Україною та білоруссю, що проходить через ліси та болота і має всього 9 асфальтованих доріг. Та оці білоруські частини можуть перекинути на Донбас - щоб посилити там російську армію, яка потерпає від величезних втрат та нестачі живої сили. Також можна очікувати розширення використання території білорусі для ракетних, артилерійських і повітряних ударів по Україні - що робиться таким чином ще з першого дня війни.

Але не все так погано, як здається. Без подробиць, ряд держав передають Україні бронетехніку та авіацію. А загалом, процес вступу України до Євросоюзу та НАТО незворотній, а обсяги військово-політичної підтримки нашої держави з боку США та Великобританії такі, що їм відступати вже не можна. А що це означає? Що попри всі негаразди ми обов'язково переможемо, а росія розвалиться на декілька шматків.

comments powered by HyperComments