87-й день війни: в Одесі без обстрілів (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Суббота, 21 мая 2022, 22:51
21 травня - вже 87 днів воєнних дій. Головні події в Одеській області та на фронтах.

Закінчується 87-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 21 травня. В Одеській області за минулу добу все було спокійно. Нових обстрілів не було. 

Але прикордонники посилюють режим контролю у прикордонних районах Одеської області - це, передусім, стосується кордону з Молдовою та невизнаним Придністров'ям. Біля кордону забороняють вештатись просто так, полювати, ловити рибу, фактично у прикордонній смузі можуть перебувати лише ті, хто дійсно має там справу і може підтвердити це документально. Заборона діє, в першу чергу, для чоловіків призовного віку - через численні спроби нелегального перетину кордону тим, кому це зараз заборонено. Найпроблемніше місце в Одеській області в цьому сенсі - це транзитний відрізок автотраси Одеса - Рені. Там буде посилений контроль, перевірка документів, повна заборона на зупинку транспорту на транзитній ділянці тощо.

Тому не вірте тим, хто розповсюджує фейкову інформацію про заборону їхати тут дорогою і особливо не вірте російським пропагандистам, які вже почали кидати дезинформацію про те, що у південну частину Одеської області тепер не можна їхати.

На морі продовжується морська блокада Одеси та інших наших портів. Але при цьому росіяни дуже акуратно підтверджують участь у операціях біля острову Зміїний Одеської області на початку травня свого розвідувального судна "Екватор" чорноморського флоту - оскільки опубліковані некрологи трьох членів екіпажу цього судна. А це свідчить про те, що або судно щось робило біля Зміїного та зазнало ушкоджень, або частина його моряків перебувала на острові у якомусь відрядженні. Тим часом росіяни вже заважають нейтральним торгівельним суднам, які йдуть у румунські порти. 

На Донбасі продовжується наступ росіян на Северодонецьк. Вони не можуть взяти місто, але змогли підірвати міст на дорозі, яка з'єднує його з сусіднім Лисичанськом. Також ворог поступово, буквально на лічені метри, але просувається від Попасної - і це небезпечно тим, що росіяни можуть обстрілювати автодорогу від Бахмуту до Лисичанську і Северодонецьку.

Армія України наступає у Харківській області, але зіткнулася з посиленням російської оборони. Ще один наступ ЗСУ ведуть у Херсонській області, у напрямку Нової Каховки. 

Фактично завершена оборона Маріуполя. Всі захисники Азовсталі зараз перебувають на підконтрольній росії території, вони повернуться в Україну по процедурі обміну. Цю процедуру контролюють представники ООН та Червоного Хреста. Принаймні, офіційно заявляють, що контролюють, тобто провели повний перепис даних всіх, хто вийшов з Азовсталі та умови їх тимчасового перебування. Самі ж захисники Маріуполя зараз можуть і мають право казати на камеру що завгодно - тому що їх головна задача це зберегти життя та повернутися. 

Президент США Джо Байден підписав закон про 40 мільярдів на військову допомогу, який є одним з механізмів фінансування ленд-лізу. І відразу після ухвалення цього закону Конгресом США у море вийшло декілька військово-транспортних суден ВМФ США, які везуть у Європу важке озброєння - те, що не перевезеш літаками. В тому числі зенітно-ракетні комплекси "Патріот". Розвідувальні літаки НАТО постійно моніторять повітряний простір України, вони літають над Румунією і Польщею. 

Загалом, ситуація на фронті залишається важкою, але стратегічна ініціатива перейшла до армії України. І по мірі надходження західної зброї стратегічна ініціатива буде посилювати вже наявну якісну перевагу у зброї - так, щоб якість перейшла у кількість. І зараз вже самі росіяни починають панікувати, побоюючись того, що їм доведеться оборонятися на своїй території.

Керівництво України вже визначило етапи досягнення перемоги - тобто такого миру, який буде кращий за своїми умовами за довоєнний. За словами президента Зеленського, першим етапом перемоги над росією можна буде вважати повернення до ситуації з розмежування станом до 23 лютого. А далі вже визначено, що Україна буде йти до остаточної перемоги - тобто до повного звільнення від окупантів та терористів Донецької, Луганської областей та Криму. Це можна зробити або воєнним шляхом, або шляхом переговорів і економічного придушення росії, щоб запобігти зайвих людських жертв.

Від себе зауважу - що перемога над росією має бути такою, щоб вони не мали ніякої можливості потім зібратись із силами і знову напасти.

comments powered by HyperComments