Одеський НПЗ повертають державі

Понеділок, 10 червня 2024, 09:22
Уряд погодив повернення Одеського нафтопереробного заводу у державну власність. Завод не працює з 2014 р., а під час війни, ймовірно, отримав пошкодження від російських ударів.
Одеський НПЗ повертають державі

Кабінет Міністрів України схвалив пропозицію Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) щодо реквізиції у державну власність раніше арештованого Одеського НПЗ. Про це повідомила прес-служба АРМА.

За словами заступника голови АРМА Павла Великоречанина, примусове вилучення в інтересах держави буде стосуватися 99,5766% акцій ПАТ "Одеський НПЗ" та його боргових зобов'язань перед резидентами росії, а також 100% статутного капіталу ТОВ "Енергія та газ Україна".

Номінальним власником обох підприємств є кіпрська фірма Empson Limited.

АРМА зазначило, що раніше за дорученням президента Володимира Зеленського була розроблена дорожня карта щодо подальшого розвитку та використання потужностей арештованого ПАТ "Одеський НПЗ", яке належало проросійському бізнесмену.

Одеський НПЗ – один із п'яти нафтопереробних заводів України, який не випускає нафтопродукти з 2014 року. У 1999 році Одеський НПЗ викупила російська компанія "Лукойл", а в червні 2013 року росіяни продали завод українській корпорації "СЄПЕК" Сергія Курченка. У лютому 2014-го після втечі підприємця завод був зупинений. За даними Генеральної прокуратури, близько 65 тис. тонн різних нафтопродуктів, які зберігалися на НПЗ, було незаконно реалізовано.

НПЗ було зупинено у 2010 році у зв'язку з економічною ситуацією, що склалася на ринку нафтопродуктів України, а також зі зміною схеми постачання нафти. У 2010-2013 роках завод не працював, а у рамках розслідування кримінального провадження за рішенням суду на користь держави в липні 2017 року був конфіскований на користь держави. Після цього у 2018 р. Фонд Держмайна почав повторну приватизацію заводу. Та після цього за рішенням ще одного суду завод знову був переданий приватним власникам - згаданому ТОВ "Енергія та газ Украна.

У 2022-2024 рр. під час війни завод, ймовірно, зазнав пошкоджень. З урахуванням цього, а також фактичного простою протягом 10 років, можливість відновлення виробництва нафтопродуктів залишається під питанням - як мінімум, до кінця війни.

comments powered by HyperComments