В Одесі відновили фігури на будинку Луцького

Понедельник, 29 апреля 2024, 16:46
28 квітня в Одесі встановили нові фігури на фасаді будинку Луцького, що на розі вулиці Маразліївської та провулку Нахімова.
В Одесі відновили фігури на будинку Луцького

Будинок у стилі "модерн" для відомого купця Мойсея Луцького збудував у 1902-1903 рр. архітектор Мойсей Лінецький. Свого часу фасад будинку прикрашали фігури Лева та двох орлів, що стояли на кулях та тримали впійманих фантастичних змій чи драконів.

Ці фігури були втрачені ще до Другої світової війни - і останні десятиліття будинок поступово занедбувався та височів порожніми вежами.

|
джерело: www.old.odessa.ua

До 1917 року у цьому будинку, який Мойсей Луцький майже відразу був змушений продати, розташовувалося відділення Дворянського та Селянського банків, тут жили відомий письменник Олександр Купрін та вчений-гідравлік Василь Пінегін.

Одеситам будинок відомий за скульптурним зображенням голови дівчини з петлею на шиї. Існує кілька легенд про його походження. За однією з версій, барельєф нагадує про родицю, що повісилася, чи то першого власника будинку, чи архітектора. Іншою, зображена дівчина — невільниця, відправлена силою в турецький гарем. Від цього є ще одна неофіційна назва будинку - "Будинок з повішеною".

Ще кілька років тому мешканці будинку за власні кошти відремонтували під'їзд, відтворили втрачені ажурні ворота в'їзної арки, різьблені двері квартир і підлатали дах. Крім того, вони, разом з меценатом і бізнесменом Олександром Варваренком (він теж мешканець будинку) сплатили за виготовлення реплік втрачених скульптур, які колись прикрашали пам'ятник – величезного лева та двох орлів на кулях, що прибивали до них пазурами фантастичних плазунів. Робили їх з склопластику у майстерні скульптора Юрія Янакія. Нові фігури значно легші за оригінали - початкові фігури, виконані з глини та гіпсу, важили понад 4 тони, а зараз одна фігура лева, наприклад, важить всього 200 кг.

27 квітня 2024 р. фігури Лева та орлів встановили на свої позиції за допомогою автокрану. Також на фасаді з'явився напис "mascarpon".

comments powered by HyperComments