Продовження реконструкції будинку Руссова в Одесі не погодили

Пятница, 29 марта 2024, 12:40
Наступний етап реставрації та відновлення будинку Руссова не погоджений центральними органами ДАБІ.
Продовження реконструкції будинку Руссова в Одесі не погодили

18 березня Державна інспекція архітектури та містобудування відмовила у видачі дозволу на черговий етап реставрації будинку Руссова.

Причина рішення про відмову полягає в тому, що дозвіл запросило міське управління капітального будівництва - а воно не підпадає під визначення замовника будівництва (реставрації), яке зазначено в Законі "Про регулювання містобудівної діяльності", оскільки не є власником будівлі. Крім того, замовник не надав лист, що підтверджує згоду власника будівлі на проведення робіт, та інші необхідні документи.

Під вказаним наступним етапом реставрації мається на увазі той тендер, який одеське міське управління капітального будівництва міської ради провело у грудні 2023 р. тендер на "ремонтно-реставраційні роботи з пристосуванням під громадську будівлю" будинку Руссова. На це планувало витратити трохи більше 8 мільйонів гривень.

Цікаво, що початково цей тендер мав також на увазі демонтаж тимчасових споруд і прибудов до будинку Руссова у дворі.

У торгах взяли участь дві компанії. Переможцем визнали ТОВ "ЕЙ БІ СІ КОНСТРАКШЕН", яке спочатку погодилося привести до ладу дворовий фасад пам'ятки архітектури і відновити прибудинкову територію за 7,9 млн грн, але в процесі аукціону ціну знизили до 6,1 млн. Договір із підрядником підписали наприкінці грудня. Термін виконання робіт визначили до 30 червня 2024 року, але в додатковій угоді, підписаній у березні 2024-го, його продовжили до лютого 2025-го. За даними сервісу Youcontrol, ТОВ "ЕЙ БІ СІ КОНСТРАКШЕН" зареєстровано 2017 року в Чорноморську. Керівник і кінцевий бенефіціар — Віталій Куцевалов.

Після катастрофічної пожежі 28 жовтня 2009 року будинок Руссова став абсолютно непридатним для будь-якого використання. У ньому повністю згорів і обвалився дах, впала і була знищена вогнем центральна вежа, у правому крилі будівлі (якщо дивитися на фасад) - обвалилися всі перекриття від першого поверху і до останнього. Була пошкоджена вогнем та невмілими діями реставраторів у 2009-2010 роках. Більшість архітектурного декору. І, до того ж, ще з 1970-х років. дві половини будівлі "роз'їжджалися" щодо один одного - перекіс було видно неозброєним поглядом.

У ході відновлення підряднику довелося вирішити багато складних інженерних завдань, щоб зберегти те, що залишилося. А залишилися, по суті, лише стіни. Навіть у вцілілій частині будівлі, в якій не впали перекриття, приголомшливе початкове оздоблення інтер'єрів було знищено десятиліттями радянського "комунального" побуту, мародерами в роки забуття будинку. По суті, в будинку посилили фундамент, створили нові перекриття - і, отже, нове планування відновлених внутрішніх приміщень. Єдине нагадування про старе планування - це центральні сходи. При цьому, на жаль, додався мансардний поверх замість горища – з вікнами у даху, без зміни геометричних розмірів та габаритів будівлі.

Відновити будинок вдалося завдяки "схематозу". У 2016 році мерія через рішення виконкому спромоглася визнати будівлю аварійною, після чого з'явилася юридична можливість найняти підрядника, погодити проект та провести відновлювальні роботи, оформивши їх як ліквідацію аварійного стану. У січні 2018 року мерія оголосила перший тендер на відновлення будинку Русова. Потім були ще кілька. Лише у третьому тендері виграла київська компанія "Укрспецпроект". Ця компанія у червні 2018 року, нарешті, розпочала реставрацію за 108 мільйонів та 7 тисяч гривень. Потім уже наприкінці листопада 2019 року стало відомо, що відновлення подорожчало ще на 41 мільйон із лишком. А в 2020 році будинок Руссова був цілком прийнятий у комунальну власність, тим самим колишні приватні власники внутрішніх приміщень втратили свої майнові права.

Детальніше про будинок Руссова - у нашому документальному фільмі 2019 р.

comments powered by HyperComments