В Одесі пошкоджено понад 1400 будинків

Четверг, 7 марта 2024, 14:04
За понад два роки війни в Одесі зазнали пошкоджень від російських обстрілів 1412 будинків, серед яких 106 пам'ятників архітектури. 4 будинки вже знесені або будуть знесені повністю.
В Одесі пошкоджено понад 1400 будинків

З початку повномасштабного вторгнення росії в Одесі пошкоджено 1412 об'єктів, у тому числі 106 будівель, які мають статус пам'ятників архітектури в зоні ЮНЕСКО.

На даний час, за 2023 та 2024 роки, визначена сума  матеріальної допомоги з міського бюджету 1555 особам, житло яких пошкоджено внаслідок збройної агресії рф, на загальну суму 39,1 млн грн. 

Також з міського бюджету виділені кошти на відновлення низки  будинків, які зазнали значних ушкоджень, зокрема багатоповерхівок на вул. Середній, вул. Ак. Заболотного, пр. Шевченка тощо. 

Державна програма єВідновлення має два напрямки: 
- відшкодування за пошкоджене майно;
- відшкодування за знищене майно.

Наразі в Одесі визнані знищеним майном 4 приватні будинки, багатоквартирні будинки на вул. Приморській та вул Картамишевській, а також частина будинку на пр. Шевченка.  Власники нерухомого майна отримують компенсацію  у вигляді житлових сертифікатів, які вони зможуть використати для купівлі нового житла.  

На сьогоднішній день в Одесі власники 2 знищених квартир вже купили нове житло з використанням житлового сертифікату.

Після роботи оперативних служб на місцях "прильотів" та пошкоджень до роботи приступають комунальники та благодійні фонди, які допомагають прибирати та закривати віконні та двірні отвори. На місці працює оперативний штаб відповідної районної адміністрації, який збирає дані про пошкодження вікон та дверей для надання матеріальної допомоги з міського бюджету,  а також надає консультації щодо отримання компенсації за державною програмою єВідновлення. Кожний випадок розбирається індивідуально.

comments powered by HyperComments