Одеський "будинок Гоголя" намагалися незаконно перебудувати

Среда, 14 февраля 2024, 13:24
Незадовго до початку війни ми писали про початок розробки проекту реставрації фасаду пам'ятки архітектури, в якому проживав письменник Микола Гоголь. Але замість реставрації виявилася незаконна перебудова зі зведенням додаткових поверхів.
Одеський "будинок Гоголя" намагалися незаконно перебудувати

Як зазначили у мерії, до повномасштабної війни з власниками Будинку Гоголя досягнули повного порозуміння ще 2020 року, а восени 2021 року розпочали процес відновлення пам’ятки архітектури. За процедурою оформлений необхідний пакет документів на протиаварійні роботи, які мали на меті зупинити руйнування будівлі, зміцнити її конструкції та підготувати до подальших реставраційних робіт зі збереженням аутентичного вигляду.

«І дійсно, уповноважена особа власників ТОВ «Хілс Інвест» у 2021 році виконала основний об’єм протиаварійних робіт. Але на цьому хороша історія, на жаль, скінчилася», – зазначив Труханов.

Однак, під виглядом продовження протиаварійних робіт у 2023 році на будівлі розпочалися незаконні роботи з пристосування її під нову функцію (ймовірно, готель). Добудований третій поверх з боку двору та розпочалося влаштування нових балконів.

Наразі роботи на пам`ятнику архітектури зупинено.

До 2012 року будинок Гоголя перебував у власності Міністерства оборони України. Потім, станом на 2017 рік, судячи з відповідей Міністерства оборони на запити інформації та будинок був на балансі на балансі військового квартирно-експлуатаційного відділу у місті Одеса, а відповіді міської гарячої лінії "15-35" вже у 2018 році говорять про те, що будівля належала ОСББ "ОМІС-10". Власники більшості квартир відсудили будівлю у військового відомства та стали її повноправними власниками. Сім років тому міськрада Одеси заявляла про намір зайнятися спільно з мешканцями реставрації будівлі. У березні 2013 року будинок навіть обнесли огорожею та завісили спеціальною тканиною.

У серпні 2020 року будинок Гоголя на засіданні виконкому офіційно визнали аварійним, констатувавши факт, що давно відбувся після обвалення даху і перекриттів у квітні 2018 року. Це робилося як один із кроків схеми щодо забезпечення його відновлення і навіть повного прийому до комунальної власності після відчуження у нинішніх власників – які не підтримували будівлю у нормальному стані.

Однак потім, теж у серпні 2020-го, було підписано і з початку 2021 року почав діяти меморандум між власниками квартир у будинку та міською владою, згідно з яким будинок передбачалося спочатку законсервувати, а потім розробити проект та розпочати реставрацію. При цьому міська влада брала на себе відповідальність за фасад, покрівлю та приміщення загального користування, а власники квартир – за всі інші приміщення в будинку. При цьому якщо власники квартир порушують свої зобов'язання - місто отримує можливість накладення штрафу та примусового викупу приміщень за залишковою вартістю.

Будинок по вулиці Гоголя 11 був збудований у 1846 році за проектом відомих архітекторів Даллаква та Шашина, належав дядькові письменника по материнській лінії відставному генерал-майору Андрію Трощинському. Микола Гоголь зупинявся у нього, коли мешкав в Одесі у 1850-1851 роках. Тут же він писав другий том свого роману "Мертві душі".

comments powered by HyperComments