Як внаслідок російського обстрілу постраждав Одеський художній музей

Понеділок, 6 листопада 2023, 15:15
Одне з влучень російських ракет напередодні увечері призвело до пошкоджень фасаду та внутрішніх приміщень Одеського художнього музею, в тому числі частини його колекції.
Як внаслідок російського обстрілу постраждав Одеський художній музей

Під час ракетного удару росіян по Одесі увечері 5 листопада друга ракета, ймовірніше за все типу "Онікс", влучила у проїжджу частину вулиці Софіївської як раз навпроти комплексу будівлі Одеського художнього музею, який є пам'яткою архітектури національного значення та входить у охоронну зону ЮНЕСКО.

Внаслідок атаки були пошкоджені стіни, деякі віконні рами та скло фасадної частини, а також постраждали такі виставки: Марґіт та Роман Сельських «Сонце заходу / Sol occidens» з колекції Едуарда Димшица, Борис Айзенберг «Квіти за відвалами», роботи Олександра Грехова, Стас Жалобнюк «Black Sea», Володимир Семків «Радість», Альбіна Ялоза «Вівтар небесного війська» та Kinder Album «Великі луги, рясні трави».

«Значних пошкоджень картин не сталося. Ті ушкодження, які є – це запилення.  Є можливість пошкодження однієї картини.  Але ми побачимо акти, можливо, вони були до цього» — заявила директор Художнього музею Катерина Кулай.

Ще на початку війни Одеська ОВА спільно з музеєм та ГО «Museum for change» заздалегідь було евакуйовано більшу частину колекції, так звані червону та жовту лінії. Інша частина експонатів знаходиться у сховищі. Полотна та картини нинішніх виставок не постраждали.   
Наразі на території музею працює Комісія з обстеження обʼєктів культурної спадщини.

«Художній музей в Одесі, що входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вчора ввечері знову постраждав унаслідок російського удару. ЮНЕСКО рішуче засуджує атаку. Культурні об’єкти мають бути захищені відповідно до міжнародного права», — йдеться () в повідомленні ЮНЕСКО.

Деталі та огляд подій у нашому відео.

Загалом під час ворожої атаки увечері 5 листопада в Одесі пошкоджено 6 пам’яток архітектури

Софіївська, 5  - Одеський національний художній музей 
Софіївська, 12  
Софіївська, 10  
Софіївська, 8  
Софіївська 4/6  
Софіївська 2 - корпус ОНМедУ.

 

comments powered by HyperComments