В Одесі збільшать площу охоронної зони ЮНЕСКО

Среда, 20 сентября 2023, 15:35
Межі історичного центру Одеси, який перебуває під охороною ЮНЕСКО як об'єкт всесвітньої спадщини планують розширити. Вже є два варіанти - один менший, другий більший за обсягом. Однак чи зможе ЮНЕСКО насправді захистити Одесу від обстрілів?
В Одесі збільшать площу охоронної зони ЮНЕСКО

На 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка відбулася в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія), було оголошено про розширення меж об’єкта всесвітньої спадщини “Історичний центр Одеси”.

Влітку 2023 року українська сторона на виконання рішення 18-ї позачергової сесії Комітету ЮНЕСКО щодо нових меж «Історичного центру Одеси» направила свою пропозицію щодо встановлення меж центру міста, які будуть знаходитись під захистом ЮНЕСКО. Охоронну зону планували розширити в межах вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару. Це свого роду мінімальний варіант розширення охоронної зони.

Однак експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на більшому розширенні меж «Історичного центру Одеси». Вони керуються двома документами —  Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року. За цими планами під охоронну зону має потрапити частина міста в межах вулиць  Старопортофранківської, Пантелеймонівської, Леонтовича та Лідерсівського бульвару. Фактично це максимальний варіант історичного центру Одеси, який охоплює одну з перших меж порто-франко у першій половині ХІХ століття.

Графічні матеріали з позначенням нових розширених меж об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» будуть направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини найближчим часом.

Статус всесвітньої спадщини, якій загрожує знищення, безпосередньо не захищає Одесу від російських обстрілів. Але це створює додаткові механізми для притягнення до відповідальності та покарання винних - тих росіян, які випускають ракети по Одесі, які віддають накази обстрілювати Одесу і тому подібних. Також цей статус формально гарантує цілісність історичного центру Одеси від тих забудовників, які отримують дозволи та інші документі від міської чи обласної влади. Фактично, справа захисту Одеси від вкрай знахабніліх забудовників тепер перекладається на міністерство культури України. Чи впорається воно?

Відповідь частково є у двох протилежних досвідах. Наприклад, історичний центр Львова вже досить давно є в переліку спадщини ЮНЕСКО - і там і центральна, і міська влада вже понад два десятки років вгамовують апетити забудовників та не дають їм можливості будувати щось зовсім погане. А ось в Одесі документи на будівництво багатоповерхівок видавало саме міністерство культури - а потім само визнавало їх фальшивими. Тобто, ще кілька років тому оті висотні одоробла в центрі Одеси починали зводити не просто за дозволами від Мінкульту, а за фальшивими дозволами від Мінкульту. І все це при наявності досить жорстких обмежень, закладених у історико-культурний опорний план Одеси, прийнятий ще у 2008 році, який є частиною Генерального плану міста.

comments powered by HyperComments