Відбудова Преображенського собору в Одесі може коштувати понад 200 мільйонів

Среда, 30 августа 2023, 17:07
Вартість робіт з ремонту та відбудови пошкодженого прямим влученням російської ракети "Онікс" Преображенського собору в Одесі може перевищити 200 мільйонів гривень.
Відбудова Преображенського собору в Одесі може коштувати понад 200 мільйонів

В Одесі почали консервацію найстарійшого храму – Спасо-Преображенського кафедрального собору, який був сильно пошкоджений ворожим обстрілом у ніч на 23 липня.

Аби зберегти святиню від опадів та вітрів, зруйновані конструкції планують накрити гідробар'єром. Уже підготували 900 квадратних метрів стелі. Спеціалісти підрахували, що вартість усіх робіт може сягнути 200 мільйонів гривень, повідомила релігійно-інформаційна служба України. 

Наразі собор не зачинив дверей перед вірянами – служби тривають у нижньому храмі.

Свою допомогу в реставрації святині запропонував уряд Італії. Однак поки немає плану відбудови, гроші іноземці не дадуть.

Нагадаємо, що пряме влучання російської надзвукової протикорабельної ракети "Онікс" прийшлося у центральний вівтар собору. Внаслідок вибуху, який відбувся вже у підземній частині храму, частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони.

comments powered by HyperComments