В Одесі відтворили останній шлях Христа

Фото: Ігор Белов  |  Суббота, 15 апреля 2023, 11:15
14 квітня в сквері Гамова пройшла реконструкція останніх днів Ісуса Христа, присвячена Великодню.
В Одесі відтворили останній шлях Христа

Пасхальна реконструкція, яка відтворює останні дні Ісуса Христа, в тому числі суд Понтія Пілата та його шлях на Голгофу, проводиться фондом " Добрий Самарянин" та Одеською народною церков'ю починаючи з 2013 року. Але минулого року вона не відбулася через воєнні дії те безпосередню загрозу для Одеси. Цього року за словами керівника фонду Дениса Сердиченка, спочатку були сумніви щодо проведення, але згодом реконструкцію все ж організували. 

І це не просто реконструкція, а ще й історично достовірна спроба відтворити озброєння, побут і звичаї мешканців Палестини та римської армії І століття нашої ери. 

Починається все з розмови фарисеїв, які вирішили за 30 срібників з'ясувати місце, де знаходиться Ісус, і схопити його. Реконструкція відтворює останню зустріч Христа з апостолами, потім Христа беруть під варту - сам він говорить відомі слова про те, що Петро "тричі зрадить мене до співу півнів". Потім Ісуса ведуть на суд священиків і фарисеїв, і показують його цареві Іроду Антіпі - щоб розважити нудьгуючого деспота.

Після цього справу розглядає прокуратор Іудеї Понтій Пілат, який підкоряється волі натовпу, хоча не бачить доказів його винності. Він бажає скористатися старовинним звичаєм, щоб дати Ісусу свободу, але натовп на чолі фарисеїв вимагає звільнити не Ісуса, а розбійника Варавву. Ісус із хрестом на плечах йде в останню путь на Голгофу – Віа Долороса.

Ось як виглядала Великодня реконструкція у нашому репортажі за 2019 рік в центрі Одеси на Дерибасівській.

comments powered by HyperComments