Багато бетону і пішохідний простір: як може виглядати центр Одеси без пам'ятника російській імператриці (ВІДЕО)

Суббота, 3 декабря 2022, 20:24
30 листопада Одеська міська рада вирішила перенести на нову локацію в центрі міста пам'ятник російській імператриці. Але як тепер може виглядати Катерининська площа без цього пам'ятника?
Багато бетону і пішохідний простір: як може виглядати центр Одеси без пам'ятника російській імператриці (ВІДЕО)

Згідно рішення міськради від 30 листопада пам'ятник російській імператриці Катерині ІІ перенесуть з одного місця у центрі Одеси у інше - з Катерининської площі до дворика Художнього музею на початку вулиці Софіївській.

Та як же буде виглядати сама Катерининська площа? Ще раніше одесити "намалювали" її можливий вигляд з фонтаном - саме історичний вигляд площі до того, як у 1900 році там встановили перший пам'ятник Катерині. Після цього площу "прикрашали" кілька варіантів зображення Карла Маркса, пам'ятник матросам броненосця "Потьомкін" та, деякий час, просто клумба.

Зараз на замовлення одного з представників міської влади архітектурне бюро "SIVAK + PARTNERS" розробило ескізну візуалізацію одного з варіантів бачення Катерининської площі. Автором всієї концепції є архітектор Кирило Вербич, транспортну складову розробив архітектор Аркадій Шупляков.

Ми показали у відео дану пропозицію, поєднавши її з нинішнім сучасним виглядом площі, знятим з квадрокоптера ще довоєнного часу.

Що ж може показати даний ескіз?

По-перше, замість фігури російської імператриці планується розмістити композицію з трьох фонтанів, з яких центральний буде в цілому повторювати той фонтан, що був тут у ХІХ столітті, а зараз стоїть на Соборній площі.

По-друге, планується значно розширити пішоходну зону, яка займе майже весь простір вулиці Катерининської від Приморського бульвару до Катерининської площі та саму площу. Однак, ряд елементів цього простору дають схожість з реконструйованою 2014 р. Аркадією - багато бетону, мало зелені, тому влітку це буде розпечена пательня.

По-третє, автомобільну проїжджу частину плануються значно зменшити, залишивши лише вузький проїзд з вулиці Катерининської через площу до Сабанєєва моста та від нього через площу до Воронцовського провулку.

Так чи інакше, найбільш оптимальним способом якнайкращого визначення вигляду оновленої Катерининської площі має стати відкритий архітектурний конкурс, який доцільно проводити вже після війни.

У нашому відео - аналіз проведеного онлайн-опитування містян щодо майбутньої долі пам'ятника російській імператриці. Цей процес, а також онлайн-конференція щодо цього пам'ятника вже показали, як багато нинішніх та колишніх одеситів готові відстоювати самі або за гроші ідеї "руzzкого міру" в українській Одесі. Також відзначимо, як культурні народи на прикладі пам'ятників зберігають свою культуру та історичну пам'ять.

comments powered by HyperComments