З карти Одеси приберуть російські назви вулиць (ВІДЕО)

Вторник, 25 октября 2022, 19:09
В Одесі відбулося засідання місцевої міської історико-топонімічної комісії, яка надала міській раді рекомендацїї з перейменування майже 100 назв вулиць та провулків, які мають російське походження.
З карти Одеси приберуть російські назви вулиць (ВІДЕО)

Напередодні прошло засідання історико-топонімічної комісії в Одесі, яке підвело підсумок роботи цього дорадчого органу при Одеській міськраді протягом останніх 2,5 місяців щодо дерусифікаціі назв вулиць та провулків у місті.

Загалом на одну з найближчих сесій міської ради буде винесено проект рішення про нові назви відразу для 96 вулиць, провулків та інших об'єктів в Одесі, не рахуючи кілька десятків, названих провулків на честь свята 8 березня. Саме міська рада буде приймати остаточне рішення. Втім, нові назви для цих вулиць ще будуть підшукувати - а це приблизно 150 назв з урахуванням тих назв, які вже вирішили прибрати з карти Одеси раніше.

Рекомендації історико-топонімічної комісії за своїм духом повторюють висловлену нашою редакцією ще в травні 2022 р. ідею повного вилучення з карти Одеси тих прізвищ російських та радянських політиків, військових, літераторів, художників, інших діячів та географічних назв, що ніяк не пов'язані з Одесою та її історією. Водночас ті історичні особи, які свого часу у імперський чи радянський період проживали у нашому місті, захищали Одесу, писали про Одесу чи зображували її - мають шанс на збереження своїх імен на карті міста.

Тобто, в Одесі більше не буде вулиць типу Дмитра Донського, Достоєвського, Шишкіна, Мічуріна, Гастелло Єнисейської, Онезької чи Сибірської. Але залишаться вулиці, наприклад, Пушкінська, Корольова чи Віце-Адмірала Жукова. Залишиться і Олександрівський проспект.

Детальніше про ідею такого перейменування - у нашому відео (російською мовою).

comments powered by HyperComments